Κόσμος
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2002 16:55

Ντερβίς: H Τουρκία είναι εξίσου ευρωπαϊκή με τις άλλες χώρες της Βαλκανικής

«Η ώρα της Τουρκίας και των ευρωπαίων εταίρων της έφτασε», δηλώνει ο Κεμάλ Ντερβίς σε άρθρο του στη σημερινή Le Monde, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του είναι εξίσου ευρωπαϊκή με τις άλλες χώρες της Βαλκανικής.

«Αν η Ευρώπη υπαναχωρήσει και δώσει το σύνθημα να αποκλεισθεί η Τουρκία από τη διαδικασία της ευρωπαϊκής οικοδόμησης, το σύνθημα θα έχει σοβαρές συνέπειες τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Τουρκία», προσθέτει ο Ντερβίς, ο οποίος έχει προσχωρήσει στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

Σύμφωνα με τον Ντερβίς, που έχει διατελέσει στο παρελθόν κορυφαίο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, «μία Ευρώπη που θα απέρριπτε την Τουρκία λόγω αντανακλαστικών θρησκευτικής ταυτότητας, θα προκαλούσε ανάλογα αντανακλαστικά στην Τουρκία και θα δικαιολογούσε εκείνους οι οποίοι, ανά τον κόσμο, απεργάζονται νέους θρησκευτικούς πολέμους».

Στο άρθρο του ο Ντερβίς διατυπώνει ιστορικά, οικονομικά και πολιτικά επιχειρήματα υπέρ της ένταξης της χώρας του στην Ε.Ε. και καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι «η Τουρκία θέλει να ζήσει με τις ίδιες ελευθερίες που έχουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ευρωπαϊκή ένταξη θα κάνει για μας ευκολότερο αυτό το καθήκον και θα μας βοηθήσει να απομονώσουμε εκείνους που αντιτίθενται στον εκσυγχρονισμό».