Κόσμος
Τρίτη, 06 Ιουλίου 2010 09:09

Κομμάτια πίσας στις ακτές του Τέξας

Μικρά κομμάτια πίσας εντοπίστηκαν το Σαββατοκύριακο στις ακτές του Τέξας και οι επιστήμονες ήδη έχουν ξεκινήσει έρευνες για να διαπιστώσουν εάν προέρχονται από την πετρελαιοκηλίδα του Κόλπου του Μεξικού. Προειδοποίηση για κυκλώνα στη Λουιζιάνα.

Μικρά κομμάτια πίσας εντοπίστηκαν το Σαββατοκύριακο στις ακτές του Τέξας και οι επιστήμονες ήδη έχουν ξεκινήσει έρευνες για να διαπιστώσουν εάν προέρχονται από την πετρελαιοκηλίδα του Κόλπου του Μεξικού.

"Ξεκινήσαμε αμέσως την επιχείρηση καθαρισμού και στείλαμε δείγματα στο εργαστήριο για ανάλυση", προκειμένου να εξακριβωθεί εάν η πίσα προέρχεται από την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε στις 22 Απριλίου από το δυστύχημα στην εξέδρα Deepwater Horizon της εταιρείας ΒΡ, δήλωσε ο διοικητής της ακτοφυλακής, Τζιμ Έλιοτ.

Οι παραλίες του Τέξας παραμένουν ανοιχτές για το κοινό γιατί τα μικρά κομμάτια πίσας (έχουν διάμετρο από ένα έως τρία εκατοστά) δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους ανθρώπους, ενώ σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση για τον καθαρισμό τους.

Πισα εντοπίστηκε μεταξύ άλλων στην Ιστ Μπιτς του νησιού Γκάλβεστον και στην Κρίσταλ Μπιτς της χερσονήσου Μπολίβαρ.

Προειδοποίηση για κυκλώνα στη Λουιζιάνα

Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) προειδοποιεί για κυκλώνα στη Λουιζιάνα.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) χαμηλό βαρομετρικό βρισκόταν σε απόσταση 80 χιλιομέτρων νότια-νοτιοανατολικά της Μόργκαν Σίτι, αλλά σύμφωνα με το NHC μπορεί να ενισχυθεί και να κατευθυνθεί προς το Καϊγιού Μπέι, προκαλώντας τη διακοπή της επιχείρησης καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, 60%, να εξελιχθεί σε τροπικό κυκλώνα», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ στις νότιες περιοχές της Λουιζιάνας μπορεί να πέσουν καταρρακτώδεις βροχές που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

Την περασμένη εβδομάδα ο κυκλώνας ¶λεξ, ο πρώτος της σεζόν, προκάλεσε το θάνατο επτά ατόμων στο βορειοανατολικό Μεξικό και άλλων 11 στη χερσόνησο του Γιουκατάν, στη Νικαράγουα, τη Γουατεμάλα και το Σαλβαδόρ.