Κόσμος
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2002 21:10

Περίληψη του «σχεδίου Ανάν»

Το σχέδιο Ανάν προβλέπει ότι η κεντρική κυβέρνηση θα συγκροτείται από ένα εξαμελές Υπουργικό Συμβούλιο. Οι τέσσερις υπουργοί θα είναι Ελληνοκύπριοι και οι δύο Τουρκοκύπριοι.

Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με πλειοψηφία, στην οποία όμως, θα πρέπει να περιλαμβάνεται οπωσδήποτε μία τουρκοκυπριακή ψήφος.

Ενας από τους υπουργούς θα εκτελεί τα καθήκοντα του προέδρου με δεκάμηνη θητεία. Θα υπάρχει και αντιπρόεδρος που θα προέρχεται από διαφορετική κοινότητα από τον πρόεδρο. Για δύο θητείες ο πρόεδρος θα είναι Ελληνοκύπριος και για μία Τουρκοκύπριος.

Τα πρώτα τρία χρόνια από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας λύσης, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα εκτελούν καθήκοντα συμπροέδρων.

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνεται από κοινή λίστα από την Γερουσία στη βάση ειδικής πλειοψηφίας που θα περιλαμβάνει οπωσδηποτε το 40% των Τουρκοκυπρίων. Θα εγκρίνεται επίσης με απλή πλειοψηφία από την Κάτω Βουλή.

Η νομοθετική εξουσία θα ασκείται από δύο σώματα ταυτόχρονα.

Την Ανω Βουλή, που θα ονομάζεται Γερουσία, με 48 μέλη και με ίση εκπροσώπηση των δύο πλευρών.

Την Κάτω Βουλή, που θα ονομάζεται, Βουλή των Αντιπροσώπων, επίσης με 48 μέλη, αλλά με εκπροσώπηση 75:25 που αντιστοιχεί σε 36 Ελληνοκυπρίους βουλευτές και 12 Τουρκοκυπρίους.

Ολοι οι νόμοι θα εγκρίνονται και από τα δύο σώματα με απλή πλειοψηφία.

Σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της κεντρικής κυβέρνησης θα διαδραματίζει το Ανώτατο Δικαστήριο που θα συγκροτείται από εννέα δικαστές: τρεις Ελληνοκυπρίους, τρεις Τουρκοκυπρίους και τρεις ουδέτερους. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα επιλαμβάνεται την επίλυση των αδιεξόδων στη λήψη απόφασης. Θα αποφαίνεται εντός 10 ημερών και η γνώμη του θα είναι τελεσίδικη και με άμεση εφαρμογή.

Το νέο κράτος θα έχει μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, και μία ιθαγένεια και θα είναι εδαφικά ακέραιο. Τα κρατίδια (states στο σχέδιο Ανάν)θα έχουν δικαίωμα να εκχωρούν συμπληρωματική ιθαγένεια, η οποία θα είναι αποτέλεσμα της πρωτογενούς (κυπριακής ιθαγένειας).

Οι Συνθήκες Εγκαθίδρυσης, Εγγυήσεων και Συμμαχίας του 1960 θα παραμείνουν σε ισχύ, αλλά θα υπογραφούν νέες συνθήκες με την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βρετανία.

Η Κύπρος θα αποστρατικοποιηθεί. Ολες οι ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές δυνάμεις θα διαλυθούν και θα απαγορευθεί οποιαδήποτε εισαγωγή όπλων. Τα όπλα θα αποσυρθούν σταδιακά μαζί με την αναδίπλωση των Ελληνικών και Τουρκικών δυνάμεων.

Η Συνθήκη Συμμαχίας θα επιτρέψει την παραμονή ενός αδιευκρίνιστου αριθμού δυνάμεων που δε θα υπερβαίνουν τις 10.000 Μια πολυεθνική δύναμη του ΟΗΕ θα επιβλέπει την συμφωνία μαζί με την επιτροπή εποπτείας των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στο πολυσέλιδο σχέδιο του για λύση του Κυπριακού, επισυνάπτει, μεταξύ άλλων, δύο χάρτες για το εδαφικό, οι οποίοι περιλαμβάνουν την Αμμόχωστο και τη Μόρφου http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/11/12/259340.htm .

Πηγή: ΑΠΕ