Για ένα πραγματικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, με ποσοτικοποιημένες εναλλακτικές προτάσεις και χρονικό ορίζοντα το 2012, έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας το γενικό πλαίσιο των προτάσεων της ΝΔ για την οικονομία.
Για ένα πραγματικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, με ποσοτικοποιημένες εναλλακτικές προτάσεις και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας στο Ζάππειο το γενικό πλαίσιο των προτάσεων της ΝΔ για την οικονομία.
Σύμφωνα με τη Ρηγίλλης, οι προτάσεις αυτές συγκροτούν τη στρατηγική της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση και την ταχύτερη αποδέσμευση της χώρας από τους όρους του Μνημονίου της τριμερούς επιτήρησης.
Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την απάντηση στο ερώτημα «τι θα κάναμε εμείς ως κυβέρνηση;» προκύπτει αν υπάρχει διαφορετικός δρόμος, ο οποίος τώρα παρουσιάζεται με ολοκληρωμένο τρόπο.
Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η κατεύθυνση που υιοθετείται από την κυβέρνηση -και έχει πάρει σήμερα η χώρα- «δεν μας βγάζει από την κρίση, αλλά μας βυθίζει περισσότερο στην ύφεση» και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος κατά 8,8 δισ ευρώ (θα ήταν 9,9% σημείωσε, ενώ παρουσιάστηκε στο 13,6%). Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, φούσκωσε το έλλειμμα, δημιούργησε την κρίση δανεισμού, έστελνε λανθασμένα μηνύματα στις αγορές, άργησε να παραδεχθεί το μέγεθος του προβλήματος και να αναλάβει τα απαραίτητα μέτρα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για θυσίες με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και στόχο, τονίζοντας παράλληλα πως «απαραίτητη προϋπόθεση για τον αναπτυξιακό δρόμο είναι να βγούμε από τις δεσμεύσεις του μνημονίου και να ανακτήσουμε τη χαμένη ανταγωνιστικότητα». «Πρέπει να βγούμε από τον αναγκαστικό μονόδρομο του μνημονίου. Δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση αν δεν μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης», παρατήρησε ο κ. Σαμαράς και τόνισε την ανάγκη μείωσης των φόρων σε όλες τις κατηγορίες, πράγμα που -όπως επεσήμανε- δεν μπορεί να γίνει σήμερα λόγω του μνημονίου.
«Χρειάζεται ένα νέο μείγμα μέτρων»
Υπογράμμισε πάντως ότι προκειμένου να αποδεσμευθούμε το συντομότερο δυνατό από το Μνημόνιο, χρειάζεται άλλο μείγμα μέτρων.
«Αν θέλουμε να μειώσουμε το συνολικό έλλειμμα, πρέπει να πάρουμε μέτρα καταπολέμησης της ύφεσης, η οποία προκαλείται από τα παραδοσιακά δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνονται».
Η ΝΔ προτείνει δηλαδή σε συνδυασμό με τα δημοσιονομικά μέτρα τη λήψη μέτρων που θα καταπολεμήσουν την ύφεση και θα ευνοήσουν την ανταγωνιστικότητα.
«Δεχόμαστε τα μέτρα που λαμβάνονται ήδη, αλλά όχι σε τέτοια έκταση, και εφόσον αυτά συνδυαστούν με άλλα μέτρα που χτυπούν την ύφεση. Χρειάζονται αντισταθμιστικά μέτρα εξουδετέρωσης της ύφεσης και πρόσθετα αντισταθμιστικά», είπε χαρακτηριστικά.
Η χρονική διάρκεια ενός τέτοιου μείγματος δεν ξεπερνά τα δύο χρόνια, και αν ξεκινούσε αυτή η προσπάθεια σήμερα θα μπορούσαμε να ξεφύγουμε από τα δεσμά του μνημονίου στα μέσα του 2012, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς και απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων.
Ο πρόεδρος της ΝΔ συμπλήρωσε ακόμα ότι χρειάζονται και επανορθωτικά μέτρα, δηλαδή διορθώσεις μεγάλων σφαλμάτων για τις περικοπές που έχουν γίνει, π.χ. η αποκατάσταση των συντάξεων στους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και βελτίωσης της ψυχολογίας.
Στην ίδια κατηγορία μέτρων, ο κ. Σαμαράς ενέταξε την άμεση προώθηση και ψήφιση ενός επενδυτικού νόμου με ισχυρά φορολογικά κίνητρα και την άμεση καταπολέμηση του παραεμπορίου, που σκοτώνει το εμπόριο.
Ως τομείς, από όπου μπορούν να προκύψουν έσοδα, ανέφερε τον περιορισμό του λαθρεμπορίου καυσίμων, τις περικοπές στα συμβούλια και τις επιτροπές του δημοσίου, τη μείωση των οδοιπορικών, αλλά και των αμοιβών και των επιχορηγήσεων νομικών προσώπων.
Μεταξύ άλλων πρότεινε ακόμη την ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους, τον συμψηφισμό οφειλών από και προς το δημόσιο, μέσω συστήματος μηνιαίας εκκαθάρισης οφειλών, εσωτερικές μετατάξεις στο δημόσιο, αφού δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις.
«Αναγκαία η αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου»
Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε εκτενώς στην αναγκαιότητα αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και έσπευσε να εξηγήσεις ότι «αξιοποίηση δεν σημαίνει εκποίηση, σημαίνει να μετατρέψουμε ένα μέρος του δυνητικού μας πλούτου σε "ενεργητικό"».
Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον ΟΣΕ, στην ΚΕΔ και στην ακίνητη περιουσία των υπουργείων.
«Αν δώσουμε για εκμετάλλευση ένα μικρό μέρος όλων αυτών των ακινήτων, με μορφή μακροχρόνιας μίσθωσης, leasing ή ΣΔΙΤ, μπορούμε να φτάσουμε σε έσοδα μέχρι και 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως», υπογράμμισε.
Πρότεινε ακόμη την τουριστική κατοικία για αγοραστές υψηλής εισοδηματικής στάθμης. «Πρόκειται για επένδυση που αφορά κατασκευές με υψηλές προδιαγραφές και δεν αποτελεί ανταγωνιστική δραστηριότητα για τις ξενοδοχειακές μονάδες», εξήγησε.
Στάθηκε τέλος, στην αξιοποίηση των λιμανιών και των αεροδρομίων που, όπως είπε, εκτός από πηγή δημοσίων εσόδων θα αποτελέσουν και μοχλό περιφερειακής ανάπτυξης.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι χρειάζεται καλύτερος σχεδιασμός και επιτάχυνση υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Τέλος, κάνοντας αποτίμηση της έως τώρα εφαρμογής των μέτρων, είπε ότι «η ανεργία διογκώνεται και ανήλθε ήδη στο 11,7%, η ύφεση βαθαίνει και εκτιμάται επίσημα περίπου στο 4% για το 2010, ο πληθωρισμός αυξάνεται και εκτοξεύθηκε στο 5,3%, ενώ η ψυχολογία της αγοράς παρέλυσε και η ασφάλεια της κοινωνίας επιτάθηκε».
Γ.Πεταλωτής: Μειώνει τη νοημοσύνη του Ελληνα πολίτη
«Ο κ. Σαμαράς μπορεί να αυξομειώνει το έλλειμμα κατά το δοκούν, εκείνο που δεν μπορεί όμως να μειώνει είναι η νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη», παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και χαρακτήρισε άκρως απογοητευτική για όλον τον ελληνικό λαό, την εμφάνιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Απαντώντας στον κυβερνητικός εκπρόσωπο, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε:
«Η κυβέρνηση απέδειξε, μέσω των δηλώσεων του εκπροσώπου της, ότι δεν ενδιαφέρεται για την εθνική συνεννόηση. Γι αυτό και, αντί να μελετήσει τις άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, για την έξοδο από την κρίση και την ταχύτερη αποδέσμευση από το Μνημόνιο, επέλεξε την τακτική της οξύτητας και της έντασης. Ο ελληνικός λαός βγάζει τα συμπεράσματά του».
Γ. Καρατζαφέρης: Προτάσεις του ΛΑΟΣ το πλαίσιο της ΝΔ
«Χαίρομαι που ο κ. Σαμαράς μελέτησε σε βάθος όλα αυτά τα οποία είχαμε προτείνει εμείς στη Βουλή πριν από έξι μήνες», σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
«Είναι πραγματική ικανοποίηση να αποδέχονται όλοι ότι για να βγούμε από τη κρίση χρειάζονται γενναία μέτρα ως προς την οικοδομή, γενναία μέτρα ως προς την αξιοποίηση και όχι την εκποίηση της Δημόσιας Υπηρεσίας», πρόσθεσε.
«Πιστεύω ότι προϊόντος του χρόνου θα βρούμε ένα τρόπο εθνικής συνεννόησης που έχει ανάγκη ο τόπος. Μια συνεννόηση την οποία είδα σήμερα, μετά από πολλές ταλαντεύσεις, μεταξύ κυβερνήσεως και εκκλησίας», κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.