Πολιτική
Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2010 13:45

Αλλάζει ο τρόπος επιλογής της διοίκησης της Εθνικής Σχολής Δικαστών

«Οι νέοι αντιπρόεδροι που επελέγησαν από το υπουργικό συμβούλιο έχουν επάρκεια και ήθος», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης. Στη δημοσιότητα το ν/σχ για τη λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

Το νομοσχέδιο με το οποίο αλλάζει ο τρόπος επιλογής της διοίκησης της Εθνικής Σχολής Δικαστών και διεξαγωγής των εισαγωγικών εξετάσεων στη Σχολή παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης.

Σύμφωνα με αυτό, ο γενικός διευθυντής της Σχολής θα είναι πλέον πλήρους απασχόλησης, με τριετή θητεία, και θα διαμένει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται η έδρα της Σχολής.

Επίσης, γενικός διευθυντής της Σχολής ορίζεται ανώτατος δικαστικός λειτουργός, προερχόμενος εκ περιτροπής από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, αλλά δεν μπορεί να ορίζεται πρόεδρος, ή αντιπρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου.

Ως διευθυντής κατάρτισης θα επιλέγεται πρόεδρος Εφετών για μία μόνο τριετή θητεία, ενώ δημιουργείται θέση Συμβούλου Επιμόρφωσης, την οποία θα καταλαμβάνει πανεπιστημιακός.

Ως προς τους σπουδαστές της Σχολής, μειώνεται στο 30% η συμβολή της προφορικής εξέτασης στον τελικό βαθμό και επιπλέον, μειώνεται η προσαύξηση της προαιρετικώς εξεταζόμενης β΄ ξένης γλώσσας, η οποία ανέρχεται πλέον στο 1/10. Παράλληλα, καθιερώνεται προσαύξηση 3/10 και 5/10 για την κατοχή μεταπτυχειακού και αντίστοιχα διδακτορικού τίτλου σπουδών.

Κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, ο κ. Καστανίδης αναφέρθηκε και στην επιλογή από το υπουργικό συμβούλιο της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων.

«Οι νέοι αντιπρόεδροι που επελέγησαν από το υπουργικό συμβούλιο έχουν επάρκεια και ήθος», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε τις ευχές του στους επιλεγέντες.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία του νέου νόμου, δηλαδή, η επιλογή, μέσω Βουλής, των νέων αντιπροέδρων. Ωστόσο, δεν εκφράσθηκε γνώμη, όπως προβλέπει ο νόμος, από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, (ομόφωνα, ή με πλειοψηφία των 4/5).

Ο υπουργός διατύπωσε τέλος την ελπίδα, «ορισμένα κόμματα να αλλάξουν στυμπεριφορά και στις επόμενες προαγωγές δικαστών να εκφράσουν άποψη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ