Πολιτική
Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2010 15:23

Αποστολή: Η νέα μη κερδοσκοπική εταιρεία της Εκκλησίας

Την ίδρυση αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Αποστολή», ανακοίνωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, παρουσία του Πρωθυπουργού. Την ανάγκη συνεργασίας εκκλησίας - πολιτείας επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.

Την ίδρυση αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Αποστολή», ανακοίνωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σε ειδική εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι η «Αποστολή» από σήμερα θα είναι το εργαλείο και ο ταπεινός συντελεστής ανακούφισης των ανθρώπων.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι προγραμματίζεται σειρά έργων, όπως πρότυπο περιβαλλοντικό κέντρο στην Πάρνηθα, μονάδα επανένταξης εξαρτημένων ατόμων, φροντίδας και αγωγής αυτιστικών παιδιών, μονάδα φροντίδας κατάκοιτων, στέγης ηλικιωμένων, κλπ. Επίσης, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι διπλασιάζονται οι μερίδες φαγητού ημερησίως από 5.000 σε 10.000.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την πρωτοβουλία της εκκλησίας και υποσχέθηκε την αρωγή της πολιτείας στο έργο της, στο πλαίσιο –όπως είπε, των διακριτών ρόλων. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην παγκόσμια κρίση που υπάρχει σήμερα, τη φτώχεια, την ανεργία και τα κοινωνικά προβλήματα, «όλα αυτά που μας θέτουν ενώπιον των ευθυνών μας».

Πρέπει να συνεργαστούν η Εκκλησία και η Πολιτεία, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, ενώ συμφώνησε με τον αρχιεπίσκοπο ότι η κρίση που περνάμε είναι και πνευματική. Η χώρα μας, είπε, περνάει δύσκολες στιγμές και δίνουμε έναν αγώνα σε δύσκολο επίπεδο, διεθνές και εσωτερικό, «έχουμε την κατανόηση του λαού να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα, με αλλαγές και διαφάνεια».

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σχέδιο «Καλλικράτης», λέγοντας ότι με την εφαρμογή του, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και σε αυτόν τον τομέα θα μπορέσει να συνεργαστεί με την Εκκλησία ώστε να δοθεί βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.

Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι «η αναγνώριση των λαθών μας, η υπέρβαση του προσωπικού μας θελήματος, η πραγματική διαφάνεια, η επιδίωξη της ομόνοιας και της ενότητας, είναι μερικά από τα αντισώματα που θα χρειαστούν στην αντιμετώπιση μιας ασθένειας που κατατρώει σχεδόν όλες τις θεσμικές δομές»

Επίσης, ανέφερε ότι η Ιερά Σύνοδος παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και κυρίως, την αγωνία, την ανασφάλεια, τα οικονομικά αδιέξοδα, την αύξηση της ανεργίας και της εγκληματικότητας. Σκοπός της σημερινής εκδήλωσης, όπως είπε, ήταν να γίνει αναφορά στο έργο της Εκκλησίας για τον πάσχοντα άνθρωπο.

Ο αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει κοινωνικός προγραμματισμός μιας πενταετίας από σήμερα για την ανάπτυξη φιλανθρωπικών έργων που θα αντιμετωπίζουν τη φτώχεια και τα προβλήματα των ανθρώπων. Αλλωστε, αποδέχθηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στις 19 Ιουλίου για να συζητήσουν θέματα της γενικότερης κρίσης.

Στην εκδήλωση, ήταν παρόντες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, βουλευτές, ο δήμαρχος Αθηναίων και δεκάδες κληρικοί και εθελοντές στο έργο της Αρχιεπισκοπής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ