Κόσμος
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2002 07:19

Μελετούν οι πολιτικοί το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού

Δόθηκε χθες στους πολιτικούς αρχηγούς το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε μαζί τους, ενώ το σχέδιο συζητήθηκε και στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου.

Μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα τοποθετηθεί αφού μελετήσει το κείμενο του σχεδίου, χαρακτήρισε «ατόπημα» την καθυστέρηση της κυβέρνησης να παραδώσει το σχέδιο, ενώ επανέλαβε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι έχει την εντύπωση πως υπάρχει ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που λειτουργεί εκβιαστικά σε ένα πελώριο θέμα όπως το Κυπριακό. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι πρέπει να παραμερίσουμε τα επί μέρους κομματικά συμφέροντα και να δράσουμε όλοι όχι με το βλέμμα προς τις εκλογές, αλλά με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον και επανέλαβε την πρότασή του για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

«Το σχέδιο αποτελεί αφετηρία διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε χθες εκ νέου ο πωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα θα έχει συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς, επανέλαβε ότι η λύση δεν συναρτάται με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαβουλεύσεων σε Αθήνα και Λευκωσία.

Ο Ραούφ Ντενκτάς, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της τουρκικής αντιπροσωπείας στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, δήλωσε ότι πριν πάρει θέση θα συσκεφθεί με τους συμβούλους του και θα ενημερώσει, όπως είπε πρώτα, την κυβέρνηση και τον λαό του. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, επεσήμανε ότι στο σχέδιο υπάρχουν αρνητικά και θετικά στοιχεία και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως καμμία πλευρά δεν θα νοιώσει ικανοποιημένη από το περιεχόμενό του.

«Το σχέδιο πρέπει να αποτελέσει βάση συζήτησης και θα πιέσουμε τον Ντενκτάς γι αυτό», τόνισε χθες μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash ο Γιασάρ Γιακίς, αντιπρόεδρος του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και επικρατέστερος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του κόμματος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, ότι η επίλυση του Κυπριακού θα επιταχύνει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας και θα είναι ένα κρίσιμο βήμα, ώστε να ξεπεραστούν πολλά από τα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού συζητήθηκε μεταξύ άλλων στη συνάντηση που είχαν στην Ουάσινγκτον, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ. Ο κ. Πάουελ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ραδιοσταθμού, χαρακτήρισε σημαντική τη νέα πρωτοβουλία του Κόφι Ανάν και δήλωσε ενθαρρυμένος από τις πρώτες αντιδράσεις των ενδιαφερομένων από τους οποίους ζήτησε να μελετήσουν το σχέδιο προσεκτικά και να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους προσφέρεται.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος ανέφερε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους δύο ηγέτες, τους ζήτησε να μην βιαστούν να αντιδράσουν, αλλά να εκμεταλλευτούν τις επόμενες ημέρες για να μελετήσουν σε βάθος τις προτάσεις και να του απαντήσουν, όπως είπε, έως την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν σθεναρά τη νέα πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, επανέλαβε ο γραμματέας του State Department, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.