Πολιτική
Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2010 18:05

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό ν/σ

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, με την κυβέρνηση να δέχεται τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, με την κυβέρνηση να δέχεται τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Απαντώντας στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος νωρίτερα έστρεψε τα βέλη του κατά ΝΔ και Αριστεράς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απόλυτη κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους». Αν και επανέλαβε την πρόθεση της ΝΔ να υπερψηφίσει ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου, όπως την αναμόρφωση των βαρέων και ανθυγιεινών, κλιμάκωσε την επίθεσή του στο κυβερνών κόμμα: «Θέλω όμως ένα ελαφρυντικό για να στηρίξω το νομοσχέδιο. Δώστε μου μία ενέργεια της κυβέρνησης που να μείωσε τη σπατάλη του κράτους, να έκανε κάτι για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, μιαν απόσπαση, έναν έλεγχο. Όχι διάταξη για αύξηση των απολύσεων».

Ο κ. Μαρκόπουλος επέκρινε και τον Ανδρέα Λοβέρδο προσωπικά, υπενθυμίζοντας ότι ο νυν υπουργός Εργασίας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου Πετραλιά, κατηγορούσε για αλαζονεία όσους υπεδείκνυαν ως στοιχεία κρίσης του Ασφαλιστικού τα συνταξιοδοτικά προνόμια συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. «Και όταν τα 165 ταμεία τα κάναμε 5, το δικό σας κόμμα ήταν έξω απ' τη Βουλή» πρόσθεσε.

«Σήμερα, πρόσθεσε, συμβαίνει το "πρωτοφανές", ο υπουργός να ομολογεί πως υπάρχει ενδεχόμενο το νομοσχέδιό του να καταπέσει ως αντισυνταγματικό στα δικαστήρια, παρουσιάζεται μια αναλογιστική μελέτη "με λάθος στοιχεία" και η κυβέρνηση χειροκροτεί προτάσεις για κοινωνικό διάλογο μετά την υπερψήφιση του Ασφαλιστικού, "όταν η ίδια αρνιόταν τη συζήτηση σε επίπεδο Προέδρου Δημοκρατίας, προτού υπογράψει το Μνημόνιο» συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, κάλεσε όσους στήριξαν «το μνημόνιο και τις συνέπειές του ... να καταψηφίσουν αυτά που δεν ήταν στο Μνημόνιο».

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «περνάει αυτά που θέλει χρησιμοποιώντας την τρόικα».

Παράλληλα, πρότεινε κατάργηση των ενσήμων, μερική ενσωμάτωσή τους στον μισθό και χορήγηση μιας τριπλής σύνταξης: της υφιστάμενης βασικής, μιας πρόσθετης με βάση τη φορολογική συνέπεια του ασφαλισμένου και μιας τρίτης με βάση τη φορολόγηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων σε κλαδικό επίπεδο.

Επιπλέον τόνισε πως «υπάρχουν τρόποι να βρεθούν κεφάλαια όπως έγινε από την Ρωσία από την οποία μας έγινε πρόταση συνεργασίας, από την Κίνα που κάποιοι ήθελαν να τους πετάξουμε έξω».

Στην τοποθέτησή της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενέταξε τα μέτρα για το Ασφαλιστικό, στην ανάγκη του κεφαλαίου για φθηνό εργατικό δυναμικό λόγω της καπιταλιστικής κρίσης. Παράλληλα εκτίμησε πως θα ακολουθήσουν και νέα μέτρα.

Υποστήριξε μάλιστα πως η κυβέρνηση «πάει να προλάβει να τσακίσει το κίνημα». «Το πρώτο πράγμα είναι ο αντικομμουνισμός ... να ξέρετε ότι δεν πρόκειται να φοβηθούμε και ξέρουμε και ποιοι παίρνουν μέρος. Είμαστε έτοιμοι και να σας απαντήσουμε» συνέχισε.

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την ότι με το νομοσχέδιο αυτό «έρχεται να θεσμοθετήσει την κοινωνική βαρβαρότητα». Ζήτησε δε να κινηθούν οι διαδικασίες ώστε το ασφαλιστικό να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Σημείωσε ακόμη εμφατικά ότι το πιο οξύμωρο είναι η κυβέρνηση υπερασπίζεται πολλές από τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις ως αναγκαίες και κοινωνικά δίκαιες αλλαγές και πρόσθεσε: «αναρωτιέμαι πόσο βαθιά είναι η ιδεολογική σας μετάλλαξη...πόση απόσταση μπορεί να έχει ο σοσιαλισμός από τη βαρβαρότητα».

Στο στόχαστρο βρέθηκαν και οι κυβερνήσεις της ΝΔ, οι οποίες, όπως υποστήριξε, μαζί με εκείνες του ΠΑΣΟΚ «μάδησαν το ασφαλιστικό σύστημα».

«Θα καταγραφείτε ως η κυβέρνηση και ο υπουργός που διέλυσαν το ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα.

Στο ίδιο πλαίσιο, νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης επεσήμανε πως «πάμε σε εργασία με μισθούς εξευτελιστικούς και γεράματα χωρίς σύνταξη στην ουσία, με ένα απλό προνοιακό επίδομα».

«Αυτά που κάνετε στις εργασιακές σχέσεις, δεν τόλμησε να τα κάνει κανένα καθεστώς, όσο σκληρό και απάνθρωπο πέρασε απ' τη χώρα. Υπάρχει εναλλακτική λύση. Όχι στον δρόμο της μπανανίας και του προτεκτοράτου, σε μία κυβέρνηση που υπηρετεί τα συμφέροντα του εγχώριου και διεθνούς χρηματιστηριακού κεφαλαίου. Προτείνουμε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ρύθμιση του ιδιωτικού και εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος - μια πολιτική που μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον της χώρας, την επιβίωση του έθνους» συμπλήρωσε.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Παπουτσής απέρριψε τις κατηγορίες της Αριστεράς, ενώ απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία σχολίασε τα «κροκοδείλια δάκρυα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κ. Μαρκόπουλου, που μέμφονται την κυβέρνηση για περιορισμό της ανεξαρτησίας μας, αλλά αποσιωπούν πως παραλάβαμε τη χώρα σε αυστηρή επιτήρηση για δεύτερη φορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ