Πολιτική
Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2010 12:38

Αντ. Σαμαράς: Γινόμαστε η δύναμη της ελπίδας

Την ανάγκη να δοθούν στους νέους –μεσούσης της κρίσης- πρότυπα και προοπτική υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Αντ. Σαμαράς, συμπληρώνοντας πως «υπάρχει άλλος δρόμος που μπορεί να δημιουργήσει ελπίδα σε στέρεες βάσεις».

Την ανάγκη να δοθούν στους νέους –μεσούσης της κρίσης- πρότυπα και προοπτική υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Αντ. Σαμαράς, συμπληρώνοντας πως «υπάρχει άλλος δρόμος που μπορεί να δημιουργήσει ελπίδα σε στέρεες βάσεις».

«Η νεολαία πρέπει να πιστέψει και της δίνουμε το δικαίωμα να πιστέψει ότι υπάρχει άλλος δρόμος», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και επανήλθε στις προτάσεις εξόδου από την κρίση που παρουσίασε προ ημερών, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για «μισαλλοδοξία».

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «ένα ρεαλιστικό, υλοποιήσιμο σχέδιο που θα περίμενε κανείς να μελετηθεί και να αξιοποιηθεί», αλλά αντιθέτως –όπως είπε, η απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν: «για όλα φταίει η ΝΔ».

«Λυπάμαι αλλά έχει κολλήσει η βελόνα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυτό δείχνει ή αμηχανία ή αθεράπευτη μισαλλοδοξία, το ΠΑΣΟΚ κρύβεται από πίσω εμμονή και αποθάρρυνση κάθες συναινετικής διάθεσης».

«Σήμερα ζούμε μια κρίση αντιμετωπίζουμε τη βεβαιότητα πως θα χειροτερέψει», παρατήρησε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε: «Μια χώρα που ανεργία πλησιάζει στο 12%, πριν αρχίσει η κρίση να δείχνει τα πιο άσχημα σημάδια της, μια τέτοια χώρα προσφέρει πολύ μεγάλη ανασφάλεια στη νεολαία και καθόλου προοπτική».

«Γινόμαστε η δύναμη της ελπίδας», τόνισε και πρόσθεσε πως η νεολαία πρέπει να πιστέψει και της δίνουμε το δικαίωμα να πιστέψει ότι υπάρχει άλλος δρόμος», καθώς –όπως υποστήριξε, «νεολαία χωρίς πρότυπα είναι καράβι χωρίς τιμόνι, χωρίς πυξίδα».

«Η έλλειψη προτύπων τους είναι ανυπόφορη, δεν ξέρουν πού να πάνε δεν ξέρουν ποιον να αμφισβητήσουν», είπε ο κ. Σαμαράς και μεταξύ άλλων ανέφερε πως όταν μια κοινωνία προσχωρεί στη λογική του εύκολου κέρδους, όταν γενικό δόγμα είναι «ο καθένας ό,τι φάει ό,τι πιει ό,τι αρπάξει», η νεολαία παίρνει το χειρότερο παράδειγμα και είναι ευάλωτη στη μεγάλη κρίση που ακολουθεί.

Επιπλέον, κάνοντας αυτοκριτική στη γενιά του, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε: «Η δικιά μας γενιά οφείλει να μετανιώνει για τα πάντα, οφείλουμε να αλλάξουμε τα πάντα, γιατί έχουμε κλέψει από τα νέα παιδιά το όνειρο».

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε πάντως πως τα προβλήματα που παρατηρούνται στη νεολαία (ανεργία, ναρκωτικά, βία) «υπήρχαν και πριν την κρίση, η κρίση τα χειροτερεύει τα προβλήματα, δεν τα δημιούργησε».

«Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα δεν είναι μόνο οικονομικά, αλλά παραπέμπουν σε κρίση πολύ βαθύτερη και πολύ μακροχρόνια, που μέρος της είναι μόνο η κρίση δανεισμού της χώρας, τα μέτρα που υιοθετήθηκαν και τα δεσμά του μνημονίου», είπε.

«Δεν λέμε πως για όλα φταίει η ΝΔ κε Σαμαρά. Έχουμε όλοι ευθύνη», απάντησε κατά τη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Το ερώτημα είναι άλλο: Ποιος έχει τη βούληση να αλλάξει τα πράγματα, να προβεί στις μεγάλες ανατροπές στην πράξη και όχι στα λόγια, να αλλάξει συμπεριφορές και πρακτικές, που κι εμείς μπορεί να υπηρετήσαμε", ανέφερε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του κατά την προ ημερησίας».

Στην τριτολογία του ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε, με αφορμή τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για έξοδο από την κρίση: «Καλά τα σχεδιαγράμματα και οι πολύχρωμες παρουσιάσεις, αλλά πώς θα εξαφανιστούν τα χρέη; Όχι με τις παρουσιάσεις, όχι με τον τρόπο που κυβερνήσατε αυτά τα χρόνια».

«Βέβαια», πρόσθεσε, «προτείνατε πάταξη της γραφειοκρατίας, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, κρατικά ομόλογα, προώθηση επενδυτικού νόμου - προτάσεις που μας βρίσκουν σύμφωνους, αλλά αποτελούν και δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης».