Υιοθετήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η Έκθεση της Επιτροπής Γεωργίας σχετικά με το μέλλον της ΚΑΠ μετά το 2013. Κατά τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ.Παπαστάμκο, αποστέλλεται ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα για μία ισχυρή αγροτική πολιτική, η οποία πρέπει να παραμείνει Κοινή, προς όφελος των ευρωπαίων αγροτών αλλά και των πολιτών στο σύνολό τους.
Με ευρεία πλειοψηφία υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Έκθεση της Επιτροπής Γεωργίας σχετικά με το μέλλον της ΚΑΠ μετά το 2013. Κατά τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ.Παπαστάμκο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποστέλλει ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα για μία ισχυρή αγροτική πολιτική, η οποία πρέπει να παραμείνει Κοινή, προς όφελος των ευρωπαίων αγροτών αλλά και των πολιτών στο σύνολό τους.
Στην υιοθετηθείσα Έκθεση μεταξύ άλλων:
Αναγνωρίζεται η στρατηγική σημασία της ΚΑΠ για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας της ΕΕ, αλλά και ευρύτερα για την αντιμετώπιση των σημαντικών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΕ.
Ειδικότερα, αναδεικνύεται ο καθοριστικός ρόλος της γεωργίας στην παραγωγή δημοσίων αγαθών. Επισημαίνεται σχετικά ότι με τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια, τα δημόσια αγαθά διαχωρίζονται σε πρώτης και δεύτερης γενεάς. Στα πρώτης γενεάς συγκαταλέγονται η διατροφική επάρκεια και ασφάλεια, η υψηλή ποιότητα των τροφίμων, που αποτελούν και τον πρωταρχικό λόγο ύπαρξης της ΚΑΠ. Στα δεύτερης γενεάς περιλαμβάνονται αγαθά, τα οποία είναι συμπληρωματικά, όπως η περιβαλλοντική προστασία και η ευζωία των ζώων.
Υποστηρίζεται η διατήρηση της διάρθρωσης της ΚΑΠ σε δύο πυλώνες. Θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών, η τροπολογία που είχε υποβάλει η Ομάδα των Σοσιαλιστών για αναδιοργάνωση και συγχώνευση των δύο πυλώνων.
Ως προς τη δημοσιονομική κάλυψη, διατυπώνεται σαφώς -κατόπιν επιμονής του ΕΛΚ- ότι τα κονδύλια για την ΚΑΠ θα πρέπει -το λιγότερο- να διατηρηθούν στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο. Όπως σημειώνει ο κ. Παπαστάμκος, δεν μπορεί η ΕΕ να επιφορτίζει τους ευρωπαίους γεωργούς με την εξυπηρέτηση επιπλέον πολιτικών (π.χ. καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής), επιβάλλοντας τη συμμόρφωσή τους με ολοένα και αυστηρότερες προδιαγραφές, χωρίς ταυτόχρονα να τους παρέχει αντίστοιχους πόρους.
Σχετικά με τις άμεσες ενισχύσεις, προκρίνεται η "δίκαιη" κατανομή των ενισχύσεων (ενώ απορρίφθηκε από την Ολομέλεια η σχετική τροπολογία περί "ίσης" κατανομής). Η απλή, άμεση στρεμματική ενίσχυση κρίνεται ανεπαρκής για τη διασφάλιση ενός δίκαιου συστήματος. Ο κ. Παπαστάμκος είχε προτείνει, με τροπολογίες του, συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως τα ειδικά μειονεκτήματα, οι περιβαλλοντικά ευάλωτες περιοχές, η διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, κοινωνικοί δείκτες κ.ά. Στην Έκθεση ζητείται από την Κομισιόν να προβεί σε έλεγχο επιπτώσεων των αντικειμενικών κριτηρίων, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές μεταξύ των κρατών μελών και των αγροτικών τομέων.
Ζητείται ο περιορισμός του διοικητικού άχθους μέσω ενός απλοποιημένου συστήματος εφαρμογής των προδιαγραφών πολλαπλής συμμόρφωσης.
Υπογραμμίζεται στην Έκθεση, βάσει και των σχετικών τροπολογιών του κ. Παπαστάμκου, ότι η ΚΑΠ θα πρέπει να περιλαμβάνει ευέλικτα και αποτελεσματικά μέτρα αγοράς προκειμένου να διασφαλισθεί ένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας κατά της έντονης μεταβλητότητας των τιμών στις γεωργικές αγορές. Επιπλέον, θα πρέπει να προβλέπεται ειδικό αποθεματικό στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την αντιμετώπιση κρίσεων.