Κόσμος
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2002 12:56

Η Ιταλία ο πρώτος σταθμός της περιοδείας Ερντογάν στην Ευρώπη

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει ορίσει μια ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία. Διαφορετικά, η εμπιστοσύνη των Τούρκων προς την Ευρώπη θα διαλυθεί», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο πέτυχε μεγάλη νίκη στις τουρκικές βουλευτικές εκλογές, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Ο Ερντογάν επέλεξε την Ιταλία ως πρώτο σταθμό της περιοδείας που αρχίζει σήμερα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με σκοπό να εξασφαλίσει υποστήριξη στις προσπάθειες της Τουρκίας για τον καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών. Στη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αναμένεται να φθάσει στις 14:30' ώρα Ελλάδας.

«Εάν στην Κοπεγχάγη (στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διεύρυνση, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου) δεν ορισθεί ημερομηνία, η εμπιστοσύνη των Τούρκων προς την Ευρώπη θα διαλυθεί», τόνισε ο Τούρκος πολιτικός. Ωστόσο, πρόσφατη έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι η Τουρκία δεν πληροί ακόμα τα πολιτικά κριτήρια για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. «Ελπίζουμε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα κατανοήσει τη σημασία μας ως χώρας η οποία αποτελεί γέφυρα προς την Ασία», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν τάχθηκε πριν από λίγες ημέρες κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εκτιμώντας ότι «αυτή (η ένταξη) θα σήμαινε το τέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ενωση γιατί το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της βρίσκεται στην Ασία. «Θεωρώ ότι η δήλωση αυτή είναι άκαιρη», σχολίασε ο Ερντογάν.

«Με βάση τις δημοσκοπήσεις, το 75% με 80% του τουρκικού πληθυσμού υποστηρίζει την ένταξη στην Ευρώπη. Τέτοια υποστήριξη δεν υπάρχει σε καμία χώρα-μέλος», πρόσθεσε. «Η Τουρκία, με τέσσερα εκατομμύρια πολίτες, βρίσκεται ήδη στην Ευρώπη. Οι διαφορές για τις οποίες ομιλούμε δεν πρέπει να αποτελούν απειλή, αλλά πλούτο. Δεν πρέπει να μας φοβάστε εμάς τους μουσουλμάνους», τόνισε.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι περιμένει στη διάρκεια των συνομιλιών του στη Ρώμη «την υποστήριξη της Ιταλίας προκειμένου να οριστεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών για την Τουρκία». «Ελπίζουμε ότι οι πιέσεις που θα ασκήσει η Ιταλία στην Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι αποτελεσματικές», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ για την Κύπρο, ο Ερντογάν δήλωσε : «Πρέπει να βρεθεί μια λύση με βάση τη φόρμουλα των δυο ισότιμων, κυρίαρχων και χωριστών κρατών». «Επίλυση του Κυπριακού, σημαίνει επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εξομάλυνση πολλών εκ των προβλημάτων μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας», τόνισε.