Κόσμος
Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010 14:10

EE: Προς μεγαλύτερη ελευθερία των κρατών-μελών για τα γενετικά τροποποιημένα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε σήμερα προτάσεις με στόχο να δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία στα κράτη-μέλη να απαγορεύουν ή να περιορίζουν τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, έστω κι αν οι καλλιέργειες αυτές έχουν πάρει το πράσινο φως από την ΕΕ. Οι προτάσεις θα επιτρέψουν τη δημιουργία γενετικά τροποιημένων καλλιεργειών σε χώρες που είναι υπέρ, ενώ θα διατηρήσει την ισχύ της απαγόρευσης σε χώρες που είναι εναντίον.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε σήμερα προτάσεις με στόχο να δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία στα κράτη-μέλη να απαγορεύουν ή να περιορίζουν τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, έστω κι αν οι καλλιέργειες αυτές έχουν πάρει το πράσινο φως από την ΕΕ.

Η ΕΕ ζητεί ουσιαστικά σε αντάλλαγμα από τα κράτη-μέλη να χαλαρώσουν τις προσπάθειές τους για μπλοκάρισμα των καλλιεργειών σε επίπεδο ευρωπαϊκών οργάνων.

Με την πρότασή τους οι Βρυξέλλες φιλοδοξούν να μεταρρυθμίσουν τις σημερινές περίπλοκες διαδικασίες έγκρισης καλλιεργειών γενετικά τροποποιημένων φυτών που έχουν αποτέλεσμα να μην δίνεται πλέον εδώ και χρόνια πράσινο φως στην Ευρώπη για τέτοιες καλλιέργειες, οι οποίες όμως πολλαπλασιάζονται στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική.

Αν εγκριθούν οι προτάσεις της Κομισιόν, τα κράτη που δεν θέλουν να επιτρέπεται η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων στο έδαφός τους δεν θα χρειάζεται πλέον να ενεργοποιούν μια περίπλοκη ευρωπαϊκή διαδικασία εξαίρεσης που πρέπει να δικαιολογείται με υγειονομικά ή περιβαλλοντικά κριτήρια.

Σε αντάλλαγμα, η Επιτροπή τους ζητεί να πάψουν να μπλοκάρουν τις εγκρίσεις καλλιεργειών που ζητούν πολυεθνικές εταιρείες.

«Η νέα προσέγγιση έχει στόχο να επιτύχει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στη διατήρηση του ευρωπαϊκού συστήματος αδειοδότησης και την ελευθερία των κρατών-μελών να αποφασίζουν για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες στο έδαφός τους», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.

Οι προτάσεις της Κομισιόν θα επιτρέψουν έτσι τη δημιουργία μεγάλης έκτασης γενετικά τροποιημένων καλλιεργειών σε χώρες που είναι υπέρ των καλλιεργειών αυτών, όπως η Ισπανία, η Ολλανδία και η Τσεχία, ενώ θα διατηρήσει την ισχύ της απαγόρεσυης σε χώρες που είναι εναντίον, όπως η Ιταλία, η Αυστρία και η Ουγγαρία.

Greenpeace: Επικίνδυνη κίνηση

Επικίνδυνη κίνηση που μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των καλλιεργειών μεταλλαγμένων στην Ευρώπη χαρακτήρισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.

Όπως προειδοποιεί σε ανακοίνωσή της, η πρόταση μπορεί να ακούγεται καλή αλλά ενέχει παγίδες, καθώς απλοποιεί και επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης των μεταλλαγμένων καλλιεργειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επισημαίνει επίσης ότι τα κράτη μέλη που θέλησαν να απαγορεύσουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων σε εθνικό επίπεδο, πολύ απλά το έχουν ήδη κάνει με εθνικές απαγορεύσεις, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα.

«Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι να αναλάβει τις ευθύνες της και να καθορίσει ένα ισχυρό σύστημα ελέγχου ασφαλείας για τα μεταλλαγμένα», καταλήγει η ανακοίνωση.