Κόσμος
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2002 15:45

Κίνα: Επιχειρηματίες κομμουνιστές

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, το μεγαλύτερο κόμμα του κόσμου με 65 εκατομμύρια μέλη, άρχισε από την προηγούμενη Παρασκευή μια νέα ιστορική περιπέτεια: την ανανέωσή του.

Το κόμμα πρέπει να στρατολογήσει μέλη από τη νέα «κοινωνική ομάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας και Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, Ζιανγκ Ζεμίν, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων, με την έναρξη των εργασιών του 16ου συνεδρίου του κόμματος.

Ως σήμερα το κόμμα δεχόταν ως μέλη εργάτες, αγρότες, διανοουμένους, στρατιωτικούς και αξιωματούχους. Ενδεικτικό είναι ότι πρώτη φορά εφέτος, ανάμεσα στους 2.000 και πλέον συνέδρους, υπάρχουν μερικοί επιχειρηματίες ενώ, σύμφωνα με το περιοδικό «Economist», ένας ή δύο ίσως καταφέρουν να εκλεγούν στην 330μελή Κεντρική Επιτροπή.

Ηρθε η εποχή να γίνουν και οι καπιταλιστές -οι ταξικοί εχθροί- μέλη του ΚΚΚ. Γι' αυτόν τον λόγο αναμένεται στο συνέδριο να αλλάξει το καταστατικό του κόμματος. Ο,τι δεν μπορείς να νικήσεις, το ενσωματώνεις.

Αυτή όμως δεν είναι η μόνη προωθούμενη ανανέωση. Κατά τη λήξη των εργασιών, την ερχόμενη Παρασκευή, σχεδόν στο σύνολό της η σημερινή ηγεσία θα παραιτηθεί, πρωτοστατούντος του Ζιανγκ Ζεμίν. Μετά τον Μάο Τσετούγκ, τον Ντενγκ Ξιαοπίνγκ και τον Τζιανγκ Ζεμίν ήρθε η εποχή του αντιπροέδρου της Κίνας, Χου Τζιντάο, ο οποίος θα αναλάβει από την άνοιξη και την προεδρία της χώρας.

Ολα δείχνουν ότι η Κίνα των αντιφάσεων, που γέννησε ένα οικονομικό θαύμα http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/16/252374.htm που θα ζήλευαν πολλοί καπιταλιστές, θα συνεχίσει τον δικό της ιδιαίτερο δρόμο και η νέα γενιά των ηγετών της θα έχει να αντιμετωπίσει ακραιφνώς καπιταλιστικά προβλήματα (π.χ. ογκούμενη ανεργία από τις αποκρατικοποιήσεις κρατικών επιχερήσεων). Ισως γι' αυτό επιβάλλεται η ένταξη επιχειρηματιών στην κομματική λειτουργία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ