Πολιτική
Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010 21:26

Γ. Παπανδρέου: H δικαιοσύνη να παίξει το ρόλο της

Η δικαιοσύνη είναι βέβαια ένας ανεξάρτητος πυλώνας αλλά δεν είναι ανεξάρτητη να κάνει ό,τι θέλει, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας δήλωση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή περί ατιμωρησίας των ισχυρών του χρήματος.

Η δικαιοσύνη είναι βέβαια ένας ανεξάρτητος πυλώνας αλλά δεν είναι ανεξάρτητη να κάνει ό,τι θέλει, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας δήλωση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή περί ατιμωρησίας των ισχυρών του χρήματος.

Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου μιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο του Συμποσίου της Σύμης που διεξάγεται στον Πόρο, το κράτος έχει τους μηχανισμούς του αλλά και η δικαιοσύνη πρέπει να παίξει το ρόλο της.

Χαρακτήρισε ακόμη τη δημόσια διοίκηση ως τον μεγάλο ασθενή, σημειώνοντας ότι έχει εθιστεί στο πελατειακό σύστημα, καθώς και ότι είναι μέρος του προβλήματος.

Η κυβέρνηση πάντως, όπως είπε ο πρωθυπουργός, προωθεί τις μεγάλες αλλαγές και και θα φέρει τους καλύτερους στον κόσμο προκειμένου να προχωρήσουν αυτές.

Αιχμές Λ. Ρακιντζή για διαφθορά στη Δικαιοσύνη

Νωρίτερα, αιχμές για διαφθορά στους κόλπους της Δικαιοσύνης άφησε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, κατά την ακρόασή του από την αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Με αφορμή αναφορές (τις επικαλέστηκε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Μ. Βορίδης) της έκθεσής του για το 2009 περί «βραδύτητας απονομής της Δικαιοσύνης», «διακριτής μεταχείρισης των επωνύμων, οι οποίοι απαλλάσσονται με έκδοση βουλευμάτων» και «έκδοσης, καθημερινά, αποφάσεων που προκαλούν δυσμενή σχόλια ή απορίες», ο κ. Ρακιντζής ανέφερε ότι ο ίδιος υπήρξε 38 χρόνια δικαστής, επίσης ο πατέρας του και ο γιος του, και μπορεί να ξέρει «από μέσα πολλά πράγματα».

«Υπάρχουν κάποιες αποφάσεις, τις οποίες δεν μπορώ να εξηγήσω παρόλη την πείρα μου», σημείωσε. «Έχετε δει κανέναν επώνυμο να δικάζεται από τη σωρεία των καταγγελιών; Μόνο εξαιρέσεις υπάρχουν».

Επανέλαβε, μάλιστα, αναφορά (την οποία περιλαμβάνει στην έκθεσή του για τη διαφθορά) στη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, ο οποίος τοποθετεί τους επίορκους δικαστές στον έβδομο κύκλο της κολάσεως.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το αποτέλεσμα των διώξεων δημοσίων υπαλλήλων, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης εξήγησε ότι δεν γνωρίζει όλες τις ποινικές διώξεις κατά των υπαλλήλων, παρά μόνον εκείνες για τις οποίες ο ίδιος έχει δώσει εντολή να ασκηθεί δίωξη. Τόνισε ότι οι 450 διώξεις, που έχει στείλει στον εισαγγελέα, δεν γνωρίζει «σε ποιο στάδιο βρίσκονται» και πάντως «καμία δεν έχει τελειώσει οριστικά». Πρόσθεσε, δε, ότι αναγκάστηκε να κάνει έγγραφο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος έβγαλε εγκύκλιο να δικάζονται κατά προτίμηση.

Διευκρίνισε ότι οι υπάλληλοι καταγγέλλονται από ιδιώτες, ή από υπηρεσίες, και αυτές οι καταγγελίες έρχονται στο γραφείο του μόνον εφόσον ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, που ασκεί δίωξη, του στείλει το κατηγορητήριο. «Συνήθως, ενώ υπάρχει νομική επιταγή, δεν μου το στέλνει» είπε και κατέληξε: «δεν μπορώ να επέμβω περαιτέρω στη Δικαιοσύνη. Έχει συνταγματική ανεξαρτησία. Ούτε μπορώ να ζητήσω εξηγήσεις».

Επιπλέον, σημείωσε ότι «αν δεν υπήρχε διαφθορά στον τόπο, δεν θα είχαμε έλλειμμα» και εκτίμησε πως «(σσ. η διαφθορά) θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό με την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς ο πολίτης και ο υπάλληλος δεν θα έρχονται σε επαφή».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αξιοποίησης των κληροδοτημάτων, υποστήριξε ότι «δεν θα είχαμε οικονομικό πρόβλημα αν τα αξιοποιούσαμε».

Σχετικά με το ζήτημα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (το οποίο ετέθη από πολλούς βουλευτές - μέλη της Επιτροπής), είπε πως δεν υπάρχει νομοθεσία και πως «συνήθως, οι ΜΚΟ είναι ένα πρόσωπο, το οποίο στοχεύει στο να πάρει κονδύλια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ