Πολιτική
Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010 22:25

Βουλή: Αντιπαράθεση για τον χώρο της υγείας

Τα πυρά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της Αριστεράς, για τα πεπραγμένα της στο χώρο της υγείας και με τις στοχεύσεις του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του ΕΣΥ δέχθηκε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στη διάρκεια της συζήτησης επί της αρχής του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Τα πυρά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της Αριστεράς, για τα πεπραγμένα της στο χώρο της υγείας και με τις στοχεύσεις του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του ΕΣΥ δέχθηκε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στη διάρκεια της συζήτησης επί της αρχής του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Ο ΛΑΟΣ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επισήμως στην Ολομέλεια.

Ειδικότερα, η κριτική της ΝΔ εστιάστηκε στη «συσσώρευση νέων χρεών κατά τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», ενώ η Αριστερά έκανε λόγο για «εμπορευματοποίηση της υγείας» και εισαγωγή ελαστικών σχέσεων εργασίας με αφορμή την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.

Για καθυστέρηση των προσλήψεων, αδυναμία πάταξης της αδιαφάνειας στο σύστημα προμηθειών, αλλά και επιμέρους ζητήματα όπως η ηλεκτρονική κάρτα υγείας που καθυστερεί ή η ανυπαρξία ενιαίου φορέα υγείας και υγειονομικού χάρτη μίλησαν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ.

Από την πλευρά της η κ. Ξενογιαννακοπούλου αναγνώρισε πως το νομοσχέδιο «δεν έρχεται να λύσει όλα τα προβλήματα του χώρου της Υγείας, αλλά αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ως προσπάθεια».

Υπενθύμισε εξάλλου τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τον εξορθολογισμό του συστήματος προμηθειών και τόνισε πως «όπου διαπιστώθηκε παρανομία, έχουν σταλεί όλα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, είτε για τις ορθοπεδικές προμήθειες, είτε καταγγελίες για συμβάσεις καθαριότητας ή άλλες συμβάσεις. Όλα έχουν σταλεί στη Δικαιοσύνη και στο ΣΕΥΠ, το οποίο αφοσιώθηκε επί τρεις μήνες σ’ αυτήν τη δουλειά και έβγαλε συμπεράσματα που θα αξιολογήσει η Δικαιοσύνη και η διοίκηση του υπουργείου Υγείας».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της Αριστεράς για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, σημείωσε πως η δυνατότητα λειτουργίας απογευματινών ιατρείων εντός των νοσοκομείων, υφίσταται από το 2001.

Όπως ανέφερε η υπουργός, «12,5 εκατομμύρια νοσηλευόμενων εξυπηρετήθηκαν από το τακτικό ωράριο των νοσοκομείων και εισπράχθηκαν 20 εκ. ευρώ - ενώ από 500.000 που πήγαν στα απογευματινά ιατρεία, εισπράχθηκαν 40 εκ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει η οργάνωση και η σχέση με τα ταμεία».

Για το σύστημα προμηθειών, παρέπεμψε σε προσεχές σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ενώ σε ό,τι αφορά την κριτική για τη μη υλοποίηση των υπεσχημένων προσλήψεων, υπογράμμισε πως «ο μόνος τομέας όπου συνεχίζονται οι προσλήψεις είναι ο τομέας της υγείας. Ειδικά για το νοσηλευτικό προσωπικό, η συνεργασία που είχαμε με το ΑΣΕΠ, υπήρξε ίσως η μεγαλύτερη τομή και προσφορά στο ζήτημα της υγείας, αφού όπου δημιουργούνται κενά, καλύπτονται με μόνιμο προσωπικό εντός διμήνου».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ