Κόσμος
Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010 14:41

Για «αποικιοκρατική νοσταλγία» κατηγορείται ο Σαρκοζί

Με την καθιερωμένη παρέλαση εορτάστηκε σήμερα η Ημέρα της Βαστίλης στη Γαλλία, επισκιάστηκε ωστόσο από τις κατηγορίες εναντίον του προέδρου Νικολά Σαρκοζί για «αποικιοκρατική νοσταλγία» και ότι προσκάλεσε εγκληματίες πολέμου, με αφορμή τη συμμετοχή στρατιωτικών αποσπασμάτων από 13 αφρικανικές χώρες.

Με την καθιερωμένη παρέλαση εορτάστηκε σήμερα η Ημέρα της Βαστίλης στη Γαλλία, επισκιάστηκε ωστόσο από τις κατηγορίες εναντίον του προέδρου Νικολά Σαρκοζί για «αποικιοκρατική νοσταλγία» και ότι προσκάλεσε εγκληματίες πολέμου, με αφορμή τη συμμετοχή στρατιωτικών αποσπασμάτων από 13 αφρικανικές χώρες.

Οι αφρικανικές αυτές χώρες προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στους εορτασμούς με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών ανεξαρτησίας τους.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις διαμαρτυρήθηκαν υποστηρίζοντας ότι κάποιοι από τοςυ στρατιώτες και τους Αφρικανούς ηγέτες που παραβρέθηκαν στο Παρίσι, θα έπρεπε να βρίσκονται στο δικαστήριο για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

¶λλοι επικριτές ανέφεραν επίσης ότι η συμμετοχή τους στους εορτασμούς αφήνει την εντύπωση ότι η Γαλλία τους παραχώρησε την ανεξαρτησία τους, τη στιγμή που πολλές έπρεπε να πολεμήσουν εναντίον της Γαλλίας για να την κατακτήσουν.

Οι στρατιώτες παρήλασαν στα Ηλύσια Πεδία μπροστά από το συγκεντρωμένο στα πεζοδρόμια πλήθος και την εξέδρα των επισήμων, όπου βρισκόταν ο Νικολά Σαρκοζί δίπλα στον πρόεδρο του Καμερούν Πολ Μπίγια.

Στην παρέλαση έλαβαν μέρος τριανταμελή αποσπάσματα από το Μπενίν, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Κονγκό, την Γκαμπόν, τη Μαδαγασκάρη, το Μαλί, τη Μαυριτανία, τον Νίγηρα, τη Σενεγάλη, το Τσαντ και το Τόγκο.

Η Διεθνής Ένωση Οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH) ανέφερε σε επιστολή της προς το Γάλλο πρόεδρο ότι «ανησυχεί έντονα ότι οι αποστολές κάποιων χωρών… περιλαμβάνουν ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Δεν θα ήταν μικρό παράδοξο το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τις αξίες της (Γαλλικής) Δημοκρατίας, αυτές οι αξίες καταλύονται μέσω της παρουσίας βασανιστών, δικτατόρων και άλλων εχθρών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους οποίους αντί να τους καταδιώκει, η Γαλλία τους τιμά», όπως επισημαίνεται.

Ο υπουργός ¶μυνας Ερβέ Μορέν ανέφερε στην ραδιοφωνικό σταθμό France Info ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι εγκληματίες πολέμου συμμετείχαν στις αφρικανικές αποστολές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας απέρριψε τις κατηγορίες που του επιρρίφθηκαν για «αποκιοκρατική νοσταλγία» και έκανε, αντίθετα, λόγο για την αποκατάσταση της αδικίας των σφαλμάτων που διαπράχθηκαν εκείνη την περίοδο.

«Γιορτάζουμε τους δεσμούς αίματος, τους δεσμούς που γεννήθηκαν από τη συμβολή των αφρικανικών στρατευμάτων στην άμυνα και την απελευθέρωση της Γαλλίας... Χιλιάδες στρατιώτες από την Αφρική σκοτώθηκαν στη Γαλλία κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων», όπως αναφέρει ο πρέοδρος στο γραπτό μήνυμά του προς τους συμμετέχοντες στην παρέλαση.

Η πτώση της Βαστίλης το 1789 θεωρείται ως η απαρχή της Γαλλικής Επανάστασης και της γέννησης της σύγχρονης Γαλλίας. Τα τελευταία χρόνια, ξένα στρατεύματα συμμετέχουν συχνά στην καθιερωμένη παρέλαση της 14ης Ιουλίου.