Πολιτιστικά
Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010 13:28

Νέα ευρήματα στο ιερό του Απόλλωνα της Αντιπάρου

Κατά τη διάρκεια ανασκαφής στη Μάντρα Δεσποτικού της Αντιπάρου, στην περιοχή όπου βρέθηκε παλιότερα αρχαϊκό ιερό του Απόλλωνα, αποκαλύφθηκαν τρεις νέοι αρχαϊκοί τοίχοι που προσθέτουν νέα σημαντικά στοιχεία σχετικά με την κάτοψη του νότιου μέρους και του λατρευτικού περιβόλου του ιερού.

Κατά τη διάρκεια ανασκαφής στη Μάντρα Δεσποτικού της Αντιπάρου, στην περιοχή όπου είχε βρεθεί αρχαϊκό ιερό του Απόλλωνα, αποκαλύφθηκαν τρεις νέοι αρχαϊκοί τοίχοι που προσθέτουν νέα σημαντικά στοιχεία σχετικά με την κάτοψη του νότιου μέρους και του λατρευτικού περιβόλου του ιερού.

Αποδείχθηκε επίσης, η ύπαρξη δεξαμενής βάθους 3,40 μέτρων, με πυθμένα και τοιχώματα επενδεδυμένα με κονίαμα, βορειοδυτικά του κτηρίου. Στη διαδικασία καθαρισμού των τοίχων των κτισμάτων, εντοπίστηκαν και αποτοιχίστηκαν αρχιτεκτονικά μέλη, όπως τμήματα σπονδύλων, τμήμα επιστυλίου, γείσου, καθώς και τμήμα πώρινης τριγλύφου, στοιχείο που συνηγορεί στην ύπαρξη πρωιμότερης οικοδομικής φάσης του ιερού.

Τα μέλη αυτά μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο προκειμένου να προχωρήσει η μελέτη της αποκατάστασης και αναστήλωσης του λατρευτικού κτηρίου.

Μέσα σε τοίχο βρέθηκε μαρμάρινο κεφάλι αρχαϊκού κούρου αρκετά διαβρωμένο, το οποίο έρχεται να προστεθεί στα τέσσερα ήδη αποκαλυφθέντα κεφάλια κούρων από το ιερό. Η ανακάλυψη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος σωζόταν μόνο ένας αρχαϊκός κούρος με το κεφάλι του από το νησί της Πάρου, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου.

Επίσης, αποκαλύφθηκαν μαρμάρινο δάκτυλο από χέρι αγάλματος φυσικού μεγέθους, ακέραια σιδερένια αιχμή δόρατος, τρία χάλκινα νομίσματα και θραύσματα ερυθρόμορφου κρατήρα αττικού εργαστηρίου του 5ου αιώνα π.Χ., η εύρεση του οποίου επιβεβαιώνει τη σχέση του ιερού με την Αττική.