Πολιτιστικά
Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010 14:25

Ζωγραφίζοντας την πρόσοψη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φοράει την εικαστική του φορεσιά και μεταμορφώνεται χρωματίζοντας την πρόσοψή του με εικαστικά έργα νέων δημιουργών. Oκτώ εικαστικές παρτιτούρες υπό την επιμέλεια του ζωγράφου Γιάννη Ψυχοπαίδη, συνιστούν μια πρωτότυπη υπαίθρια έκθεση και ένα πεδίο καλλιτεχνικής δημιουργίας. Οκτώ μαθητές του Γιάννη Ψυχοπαίδη, ζωγραφίζουν ο καθένας από ένα καλλιτεχνικό πανό, εμπνευσμένοι από τον κόσμο της μουσικής και τα έργα τους θα παραμείνουν στην πρόσοψη του κτηρίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου ανοίγοντας διάλογο με τους περαστικούς.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φοράει την εικαστική του φορεσιά και μεταμορφώνεται χρωματίζοντας την πρόσοψή του με εικαστικά έργα οκτώ νέων δημιουργών. Oκτώ εικαστικές παρτιτούρες υπό την επιμέλεια του ζωγράφου Γιάννη Ψυχοπαίδη, συνιστούν μια πρωτότυπη υπαίθρια έκθεση και ένα πεδίο καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Οκτώ μαθητές του Γιάννη Ψυχοπαίδη, ζωγραφίζουν ο καθένας από ένα καλλιτεχνικό πανό, εμπνευσμένοι από τον κόσμο της μουσικής. Τα έργα θα παραμείνουν στην πρόσοψη του κτηρίου για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου ανοίγοντας διάλογο με τους περαστικούς.

Με κεντρικό θέμα τους «Ο Ήχος του Χρώματος», οι οκτώ καλλιτέχνες Δημήτρης Ανδρεάδης, Νίκος Αρβανίτης, Ανδρέας Κασάπης, Αλεξάνδρα Νασιούλα, Νίκος Σεπετζόγλου, Μαρήλια Σταγκουράκη, Βαγγέλης Χούρσογλου και Κώστας Χριστόπουλος δούλεψαν πάνω σε λευκά πανό και αποτύπωσαν τις πολύχρωμες καλλιτεχνικές τους ιδέες.

«Ήταν μεγάλη πρόκληση. ΣΆ ένα καμβά τέτοιων διαστάσεων έπρεπε να γίνω πολυμήχανη και εφευρετική» αναφέρει η Αλεξάνδρα Νασιούλα για την καλλιτεχνική διαδικασία. «Για να δημιουργήσεις ένα διαδραστικό έργο για ένα συγκεκριμένο χώρο πρέπει να λάβεις υπόψιν σου ποιος είναι ο χώρος αυτός και σε ποιους απευθύνεται» λέει με τη σειρά του ο Δημήτρης Ανδρεάδης.

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης που επιμελήθηκε και συντόνισε το όλο εγχείρημα λέει για τους ζωγράφους, τα έργα τους και το πρωτότυπο εικαστικό εγχείρημα: «Οκτώ νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες συναντώνται στο Μέγαρο και συνομιλούν μέσα από τους δικούς τους ζωγραφικούς δρόμους με τον κόσμο της Μουσικής, εγκαινιάζοντας έτσι έναν ζωντανό διάλογο των τεχνών, αλλά και έναν ανοιχτό διάλογο της τέχνης με την κοινωνία […] Η «Μουσική» είναι το θέμα που τους ενώνει και που τους βοηθά να αναπτύξουν όλη την γκάμα των εκφραστικών τους μέσων και την ιδιαιτερότητα της ξεχωριστής καλλιτεχνικής τους προσωπικότητας».

Πρόκειται ίσως για τη μοναδική υπαίθρια έκθεση έργων τόσο μεγάλης κλίμακας με κοινή πρόθεση να διεκδικήσει το έργο τέχνης μια νέα δημόσια εικόνα.

Τα έργα δημιουργήθηκαν στους υπόγειους χώρους του Μεγάρου, σε περιορισμένο χρόνο, με αμεσότητα, απλότητα και συλλογική δράση από τους οκτώ νέους δημιουργούς που συμμετείχαν φέρνοντας στην επιφάνεια την ανάγκη της Τέχνης να λειτουργεί ως μέσο υποκειμενικής και κοινωνικής έκφρασης.

«Σε όλες τις μεγαλουπόλεις του κόσμου τα κτίρια μεγάλης προβολής παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο από τον καθαρά λειτουργικό τους. Είναι σημεία θαυμασμού και αναφοράς. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών είναι ένα από τα κτίρια με τη μεγαλύτερη προβολή μέσα στην Αθήνα και ο αισθητικός ρόλος του στην πόλη θα μπορούσε να υπερβεί αυτόν της μουσικής τελειότητας» αναφέρουν ο Κωνσταντίνος Καραβέλλας και ο Γιώργος Χατζηζαχαρίου, σύμβουλοι του Μεγάρου για την πρωτοβουλία αυτή, σχετικά με τον ρόλο των κτηρίων μιας πόλης.

Πληροφορίες: «Ο Ήχος του Χρώµατος», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 2107282333.