Με 58 έργα από τη Συλλογή Κωστάκη, συμμετέχει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης στην έκθεση «Το Σύμπαν της Ρωσικής Πρωτοπορίας: Τέχνη και εξερεύνηση του Διαστήματος, 1900 - 1930», στο Ίδρυμα Μποτίν της βορείου Ισπανίας.
Με 58 έργα από τη Συλλογή Κωστάκη, συμμετέχει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης στην έκθεση «Το Σύμπαν της Ρωσικής Πρωτοπορίας: Τέχνη και εξερεύνηση του Διαστήματος, 1900 - 1930», στην Ισπανία. Η έκθεση φιλοξενείται στο Ίδρυμα Μποτίν (Fundacion Marcelino Botin) στην πόλη Σανταντέρ της βόρειας Ισπανίας και διαρκεί μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου.
Το κοινό που θα βρεθεί στην ισπανική πόλη, έχει την ευκαιρία να δει έργα καλλιτεχνών της Συλλογής Κωστάκη όπως των Ιβάν Κλιουν, Ιβάν Κουντριασόφ, Βλαντιμίρ Τάτλιν, Μιχαήλ Ματιούσιν, Αλεξάντρ Ρότσενκο, Μαρία Εντερ και Σολομόν Νικρίτιν, τα οποία αποτελούν παραπάνω από το μισό των έργων της έκθεσης.
Στην έκθεση συμμετέχουν ακόμα, με έργα τους μεγάλα μουσεία από όλο τον κόσμο όπως το Μουσείο Πομπιντού, η Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας, το Κρατικό Μουσείο Αγίας Πετρούπολης, η Εθνική Βιβλιοθήκη Ρωσίας, το Μουσείο Διαστήματος Μόσχας, η Πινακοθήκη Λορεντσέλι του Μιλάνου και το Μουσείο Te Papa Tongarewa της Νέας Ζηλανδίας.
Βασικός άξονας και στόχος της έκθεσης είναι η αναζήτηση της στενής σχέσης ανάμεσα στην Τέχνη και την Επιστήμη στη Ρωσία πριν και μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917.
Ένα μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην περίοδο που οι Σοβιετικοί επιστήμονες εκτόξευαν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, το «Σπούτνικ 1», από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ. Πρόκειται για μια αλουμινένια σφαίρα μεγέθους όσο μια μπάλα ποδοσφαίρου που άνοιξε το δρόμο προς το Διάστημα. Η ιδέα βέβαια της εικαστικής ενασχόλησης με το διάστημα είχε αρχίσει ήδη να συνεπαίρνει πολλούς καλλιτέχνες, όπως τους Καντίνσκι, Τάτλιν, Μαλέβιτς και άλλους εκπρόσωπους της Ρωσικής Πρωτοπορίας.
«Πρόκειται για μια έκθεση που εξετάζει το διάστημα από διαφορετικές οπτικές γωνίες ταυτόχρονα: από την πλευρά της επιστήμης, της αισθητικής, της οντολογίας, της μεταφυσικής», αναφέρει η διευθύντρια του Κ.Μ.Σ.Τ., Μαρία Τσαντσάνογλου. «Αυτό που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον στην έκθεση είναι αφενός η εμφανής σύγκλιση επιστήμης και τέχνης στην εποχή της ρωσικής πρωτοπορίας και αφετέρου η έμπρακτη απόδειξη ότι αυτό που φαντάζει ουτοπικό και ποιητικό μπορεί τελικά να υλοποιηθεί και να αλλάξει ριζικά τη ζωή των ανθρώπων», συμπληρώνει.
Εκτός από τα αριστουργήματα της Ρωσικής Πρωτοπορίας, η έκθεση περιλαμβάνει και σπάνιες παλιές φωτογραφίες και αφίσες, αλλά και μοντέλα τεχνητών δορυφόρων και διαστημόπλοιων.
Με τη συγκεκριμένη έκθεση συνεχίζονται οι συνεργασίες και οι συμπαραγωγές του Κ.Μ.Σ.Τ. με τα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης και αποδεικνύεται έμπρακτα ότι το μουσείο είναι ενταγμένο στον διεθνή χάρτη μουσείων.
Πληροφορίες: Ιδρυμα Μποτίν / Fundacion Marcelino Botin, Σανταντέρ, Ισπανία, μέχρι 19 Σεπτεμβρίου 2010. Επικοινωνία Κ.Μ.Σ.Τ. 2310 589140.