Πολιτική
Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010 11:49

Απάντηση του προέδρου της ΕΕΕ στον Λέανδρο Ρακιντζή

Στις καταγγελίες του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή απάντησε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αντεισαγγελέας Εφετών Παν. Μπρακουμάτσος. Οι όποιες τοποθετήσεις «πρέπει να συνοδεύονται από επαρκή στοιχεία, τα οποία να διαβιβάζονται στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, διότι σε αντίθετη περίπτωση καταπίπτουν στην κατηγορία των ισοπεδωτικών γενικεύσεων».

Η δήλωση του (γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης) κ. Ρακιντζή, ότι έχουν αποσταλεί τα τελευταία έξι χρόνια 450 υποθέσεις επίορκων δημόσιων υπαλλήλων και καμία δεν έχει τελεσιδικήσει, έπρεπε να έχει άλλους αποδέκτες και όχι αποκλειστικά την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), αντεισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, απαντώντας στις τοποθετήσεις του κ. Λέανδρου Ρακιντζή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, η κατακλυσμιαία εισαγωγή υποθέσεων στα ακροατήρια (περίπου 30- 40 υποθέσεις εισάγονται για εκδίκαση στα Εφετεία Κακουργημάτων Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης), καθιστά ανέφικτη την έγκαιρη εκδίκασή τους και για αυτό το φαινόμενο δεν φέρουν ευθύνη ή τουλάχιστον τη μεγαλύτερη, οι δικαστές και εισαγγελείς. Την ίδια ώρα, η κατακόρυφη αύξηση των μηνύσεων (περίπου 300.000 μηνύσεις στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών), η ποινικοποίηση αστικών διαφορών και η έλλειψη δικονομικών θεσμών ποινικής διαμεσολάβησης, καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη την απονομή Δικαιοσύνης, όπως απαιτεί ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, «η αιχμή του κ. Ρακιντζή για περίεργα απαλλακτικά βουλεύματα ή αποφάσεις που αφορούν επωνύμους υπόκειται στις εξής ενστάσεις: Στο βωμό της δημιουργίας εντυπώσεων δεν μπορούν να παραγνωρίζονται βασικές αξίες και θεσμοί του δικαιϊκού μας πολιτισμού, ούτε η επωνυμία ή η ανωνυμία ενός πολίτη, που εμπλέκεται στη Δικαιοσύνη, αποτελούν τεκμήρια ενοχής ή αθωότητας».

Οι τοποθετήσεις αυτές, σημειώνεται, πρέπει να συνοδεύονται από επαρκή στοιχεία, τα οποία να διαβιβάζονται στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, διότι σε αντίθετη περίπτωση καταπίπτουν στην κατηγορία των ισοπεδωτικών γενικεύσεων με αποτέλεσμα τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο.

«Η Ε.Ε.Ε. διαχρονικά είχε την παρρησία να αναδείξει τα διαρθρωτικά και χρόνια προβλήματα που επικρατούν στον χώρο της Δικαιοσύνης με τρόπο όμως που εμπεριείχε στατιστική επιβεβαίωση και τεκμηριωμένες προτάσεις. Η ανάδειξη των προβλημάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης και οι προτάσεις για τη βελτίωση της εικόνας της, προϋποθέτουν σε βάθος μελέτη, κριτική προσέγγιση και κυρίως και αποφυγή εξαγωγής ατεκμηρίωτων συμπερασμάτων», καταλήγει ο κ. Μπρακουμάτσος.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταγγελίες του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για διακριτή μεταχείριση των επωνύμων οι οποίοι, όπως είπε, απαλλάσσονται με έκδοση βουλευμάτων κ.λπ. προκάλεσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης σε ανώτατο επίπεδο, καθώς η εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον κάλεσε να καταθέσει στις 22 Ιουλίου συγκεκριμένα στοιχεία για όσα ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ρακιντζής ανέφερε ότι «αγνοείται η τύχη 450 υποθέσεων επωνύμων», ενώ μίλησε για «έκδοση, καθημερινά, αποφάσεων που προκαλούν δυσμενή σχόλια ή απορίες».

Τη διενέργεια της έρευνας ανέλαβε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ρούσος Παπαδάκης, ύστερα από εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε. Στο πλαίσιο της έρευνας θα διερευνηθούν οι σχετικές καταγγελίες για όλες αυτές τις υποθέσεις που αφορούν επωνύμους.

Ειδικότερα, ο κ. Ρακιντζής είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο ίδιος υπήρξε 38 χρόνια δικαστής, επίσης ο πατέρας του και ο γιος του, και μπορεί να ξέρει «από μέσα πολλά πράγματα».

«Υπάρχουν κάποιες αποφάσεις, τις οποίες δεν μπορώ να εξηγήσω παρόλη την πείρα μου» σημείωσε. «Έχετε δει κανέναν επώνυμο να δικάζεται από τη σωρεία των καταγγελιών;» απηύθυνε ερώτημα προς τα μέλη της Επιτροπής και συμπλήρωσε: «μόνο εξαιρέσεις υπάρχουν».

Παράλληλα, έκανε αναφορά (την οποία περιλαμβάνει στην έκθεσή του για τη διαφθορά) στη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, ο οποίος τοποθετεί τους επίορκους δικαστές στον έβδομο κύκλο της Κολάσεως.

Όσον αφορά το θέμα της ατιμωρησίας των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Ρακιντζής είπε ότι λιμνάζουν οι υποθέσεις που φθάνουν στη Δικαιοσύνη κι εξήγησε ότι δεν γνωρίζει όλες τις ποινικές διώξεις κατά των υπαλλήλων, παρά μόνον εκείνες για τις οποίες ο ίδιος έχει δώσει εντολή να ασκηθεί δίωξη. Έτσι, για τις 450 διώξεις, που έχει στείλει στον εισαγγελέα, δεν γνωρίζει σε ποιο στάδιο βρίσκονται και πάντως καμία δεν έχει τελειώσει οριστικά. Για το λόγο αυτό, αναγκάστηκε να κάνει έγγραφο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος έβγαλε εγκύκλιο να δικάζονται κατά προτίμηση.

Επίσης, διευκρίνισε ότι οι υπάλληλοι που καταγγέλλονται από ιδιώτες ή από υπηρεσίες, οι καταγγελίες αυτές φθάνουν στο γραφείο του μόνον εφόσον ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, που ασκεί δίωξη, του στείλει το κατηγορητήριο.

«Συνήθως, ενώ υπάρχει νομική επιταγή, δεν μου το στέλνει» είπε και κατέληξε: «δεν μπορώ να επέμβω περαιτέρω στη Δικαιοσύνη. Έχει συνταγματική ανεξαρτησία. Ούτε μπορώ να ζητήσω εξηγήσεις».