Την Τρίτη 13 Ιουλίου η Ελληνική αποστολή της Green Project ξεκίνησε με αυτοκίνητα χαμηλών εκπομπών CO2 από την Αθήνα για το Κέϊπ Τάουν για να κατακτήσει και να μεταφέρει την "πράσινη γνώση" στους δύσβατους Αφρικανικούς «δρόμους του νερού και της ενέργειας».
Την Τρίτη 13 Ιουλίου η ελληνική αποστολή της Green Project ( www.green-project.org ) ξεκίνησε με αυτοκίνητα χαμηλών εκπομπών CO2 από την Αθήνα για το Κέϊπ Τάουν για να κατακτήσει και να μεταφέρει την «πράσινη γνώση» στους δύσβατους Αφρικανικούς «δρόμους του νερού και της ενέργειας».
Αποτελεί την πρώτη παγκόσμια προσπάθεια, κατά την οποία αποκλειστικά εμπροσθιοκίνητα αυτοκίνητα μικρού κυβισμού θα διασχίσουν από άκρη σ' άκρη, τη μαύρη ήπειρο και θα καταγραφεί λεπτομερώς η κατανάλωσή τους. Η Green Project θα επιδιώξει να επαναλάβει την επιτυχία του οδοιπορικού του 2008 «Green Project in Asia», το οποίο βραβεύτηκε φέτος στο «Festival International de l' Image Envrironnementale» στη Γαλλία.
Στο τολμηρό αυτό εθελοντικό εγχείρημα των 14.000 χλμ και 55 ημερών, 20 συνολικά επιστήμονες και καλλιτέχνες της Green Project θα καταγράψουν 31 σημεία «πράσινου» ενδιαφέροντος εννέα Αφρικανικών χωρών (Αιγύπτου, Σουδάν, Αιθιοπίας, Κένυας, Τανζανίας, Μαλάουι, Ζάμπια, Μποτσουάνα και Νοτίου Αφρικής), σε σχέση αφενός με τη διαχείριση του νερού, και αφετέρου με την εξοικονόμηση, ορθολογική χρήση και αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Στις πιο σημαντικές πόλεις των χωρών αυτών, η Green Project θα παρουσιάσει ψηφιακές εκθέσεις περιβαλλοντικής τέχνης και θα δωρίσει πιλοτικές εφαρμογές ΑΠΕ. Από τις 20 Ιουλίου έως τις 6 Σεπτεμβρίου η αποστολή θα επισκεφτεί την Αλεξάνδρεια, το Κάϊρο, το Χαρτούμ, στην Αντίς Αμπέμπα, το Ναϊρόμπι, τη Ντοντόμα, τη Λιλόνγκουε, τη Λουζάκα, τη Γκαμπορόνε, το Γιοχάνεσμπουργκ και το Κέϊπ Τάουν.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Athenaeum InterContinental με παρουσία πλήθους κόσμου και την οποία προλόγισαν η Πρέσβειρα της Νοτίου Αφρικής κ. Ντόνα Μαχάσα, η Πρόεδρος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της UNESCO κ. Αικατερίνη Τζιτζικώστα, ο Πρόεδρος του Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου κ. ¶λκης Ηλιάδης, η Υπεύθυνη Μάρκετιγκ του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας κ. Ιωάννα Λεμονή, και ο Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΚΑΠΕ κ. Γιώργος Αγερίδης.
Συγκεκριμένα, η Πρέσβειρα κ. Μαχάσα τόνισε ότι «όλοι έχουμε να ωφεληθούμε από τη δράση της Green Project: και η δυτική περιβαλλοντική τεχνολογία να φτάσει στην Αφρική και η παραδοσιακή σοφία της μαύρης ηπείρου να περάσει στην Ευρώπη». Η κ. Τζιτζικώστα ανακοίνωσε την «ένταξη της Green Project στον επίσημο προγραμματισμό της UNESCO, η οποία φέτος έχει ως προτεραιότητα την Αφρική». Ο κ. Ηλιάδης επεσήμανε την «τεράστια προοπτική ανάπτυξης της πράσινης επιχειρηματικότητας στην Αφρική και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει σε αυτήν, η Green Project μέσω της αφύπνισης του δυναμισμού των ελληνικών κοινοτήτων των χωρών της διαδρομής». Η κ. Λεμονή αναφέρθηκε στην προσωπική στήριξη της κ. Νίκης Γουλανδρή στη Green Project και την ταύτιση των σκοπών του Μουσείου και της οργάνωσης, όσον αφορά την κοινή επιδίωξη ουσιαστικής αναβάθμισης της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Τέλος, ο κ. Αγερίδης υπογράμμισε ότι η Green Project θα αναδείξει τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και στην προστασία της βιοποικιλότητας στην Αφρική.