Αυξημένοι είναι οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε), καθώς και τα επιβαλλόμενα πρόστιμα, κατά το α΄ εξάμηνο του 2010, αλλά και το β΄ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σ.ΕΠ.Ε.
Αυξημένοι είναι οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε), καθώς και τα επιβαλλόμενα πρόστιμα, κατά το α΄ εξάμηνο του 2010, αλλά και το β΄ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σ.ΕΠ.Ε.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι σε σχέση με την εγκεκριμένη στοχοθεσία, οι έλεγχοι στο κομμάτι της Κοινωνικής Επιθεώρησης έχουν υπερβεί το στόχο κατά κατά 6,9%, ενώ στο κομμάτι της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης κατά 3,4%.
Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την Κοινωνική Επιθεώρηση και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, παρά τη μείωση του προσωπικού του Σ.ΕΠ.Ε., παρατηρείται σημαντική αύξηση (8,47%) του αριθμού των ελέγχων σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2009.
Αντίθετα η μείωση κατά 6,01% που παρατηρείται σε σχέση με το 2008, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αισθητή μείωση κατά 14,35% των υπηρετούντων επιθεωρητών(από 439 το 2008 σήμερα υπηρετούν 376 κοινωνικοί επιθεωρητές).
Επιπλέον, καταγράφεται αξιοσημείωτη άνοδος των επιβαλλόμενων προστίμων σε ποσοστό 36,95% σε σχέση με το 2009 και 27,09% σε σχέση με το 2008.
Παράλληλα, τόσο η αύξηση που παρουσιάζουν οι εργατικές διαφορές (5,61% σε σχέση με πέρυσι και 25,88% σε σχέση με το 2008) όσο και η αύξηση στα καταβληθέντα χρηματικά ποσά, μέσω της συμφιλιωτικής διαδικασίας καταδεικνύουν τον ενισχυμένο συμφιλιωτικό χαρακτήρα της Επιθεώρησης Εργασίας.
Στο β’ τρίμηνο του έτους τα στοιχεία καταδεικνύουν άνοδο του αριθμού και του ποσού των πρόστιμων κατά 40,87% και 35,31% το 2009 και κατά 33,38% και 41,78 το 2008.
Στο κομμάτι της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης, που αφορά στον έλεγχο της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια, από την επεξεργασία των σχετικών στατιστικών στοιχείων, λαμβάνοντας υπόψη τα εργατικά ατυχήματα τις καταγγελίες, καθώς και τα προβλήματα που αναδεικνύονται από τις νέες μορφές εργασίας και τις σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές, προκύπτει αύξηση των ελέγχων κατά 5,19%, των προστίμων για παραβάσεις από πλευρά εργοδοτών στους χώρους εργασίας κατά 10,54% και των ποσών που έχουν επιβληθεί από κυρώσεις κατά 8,30%.
Σχετικά τέλος με τις τάσεις που καταγράφονται στις εργασιακές σχέσεις, σε ό,τι αφορά στις νέες προσλήψεις το δεύτερο τρίμηνο του έτους, διαπιστώνεται πανελλαδικά αύξηση στις επιχειρήσεις που προχωρούν σε προσλήψεις οποιασδήποτε μορφής.
Η μεγαλύτερη αύξηση σε προσλήψεις παρουσιάζεται στις τουριστικές περιοχές, όπως οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα Ιόνια νησιά, η Κρήτη, η Χαλκιδική και γενικότερα στις πόλεις που έχουν τουριστική ανάπτυξη, αλλά και στις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, σε σχέση με τις συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής.
Αντίθετα, νομοί όπως η Αττική και νομοί που έχουν βιομηχανική δραστηριότητα (Βοιωτία, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη) παρουσίασαν σημαντική μείωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ως προς τις προσλήψεις οποιασδήποτε μορφής.
Επιπλέον, αύξηση καταγράφεται πανελλαδικά σχετικά με τις μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε μερική και εκ περιτροπής ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αττική και Θεσσαλονίκη που αγγίζουν περίπου το 50% αυτής της αύξησης ενώ ακολουθούν πόλεις, όπως η Λάρισα και η Σέρρες, με σημαντική και αυτές αύξηση αναλογικά με το εργατικό δυναμικό τους.