Ένα καλλιτεχνικό δρώμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη και δημιουργείται από τους ίδιους τους επισκέπτες του φιλοξενείται από τις 22 Ιουλίου μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου στον εκθεσιακό χώρο του TAF στο Μοναστηράκι με τον τίτλο «Εν Λευκώ».
Ένα καλλιτεχνικό δρώμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη και δημιουργείται από τους ίδιους τους επισκέπτες του φιλοξενείται από τις 22 Ιουλίου μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου στον εκθεσιακό χώρο του TAF στο Μοναστηράκι με τον τίτλο «Εν Λευκώ».
Βασικό κίνητρο και θέμα της εικαστικής δημιουργίας είναι η αναζήτησης του βασικού λόγου που ωθεί τους ανθρώπους να αφήνουν το προσωπικό τους στίγμα σε χώρους από τους οποίους πέρασαν.
Η εγκατάσταση βασίζεται στην «εν λευκώ» παράδοση του χώρου και του λόγου σε όλους όσους θελήσουν να συμμετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα προκειμένου να δημιουργήσουν το δικό τους έργο-μήνυμα και να ανακαλύψουν τη δική τους βαθύτερη ανάγκη.
Ο άνθρωπος, από την αρχή της ύπαρξής του σχεδίασε και κατέγραψε τα συναισθήματά του, την ελπίδα, την αγωνία, το φόβο ή τη δόξα του.
Τα σχέδια των προγόνων μας στα σπήλαια, το μήνυμα ενός ναυαγού μέσα σε ένα μπουκάλι, η χαραγμένη καρδιά με τα αρχικά των συντρόφων, οι ζωγραφισμένες τσάντες των μαθητών, το ημερολόγιο των φυλακισμένων, τα πολιτικά πανό, τα γκράφιτι στους τοίχους, τα υβρεολόγια στις τουαλέτες και πολλά ακόμα προσωπικά στίγματα, δηλώνουν ένα κοινό κίνητρο του ανθρώπου.
Τι αλήθεια ωθεί κάποιον να αφήσει το σημάδι του, το προσωπικό του μήνυμα σε κάποιο χώρο, κάποια στιγμή της ζωής του; Ίσως η ανάγκη δήλωσης της ίδιας του της ύπαρξης. Είναι όμως πάντα εφικτό, νόμιμο και ελεύθερο κάτι τέτοιο;
Στην εγκατάσταση του TAF, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απομονωθούν για λίγο ή για πολύ στα ειδικά κατασκευασμένα παραβάν της αίθουσας και να αφήσουν το δικό τους στίγμα σε ένα λευκό χαρτί. Μπορούν να ζωγραφίσουν, να γράψουν, να ευχηθούν, να χλευάσουν, να καταδικάσουν, όπως θέλουν και όσες φορές θέλουν, επώνυμα ή ανώνυμα.
Στο τέλος κάθε μέρας, οι φάκελοι θα ανοίγουν και τα προσωπικά «έργα» των επισκεπτών θα αναρτώνται στους τοίχους του χώρου τέχνης του TAF. Η συμμετοχή του κοινού στην εγκατάσταση αποτελεί έναν τρόπο διερεύνησης και παιχνιδιού σχηματίζοντας ένα έργο ανοιχτής δομής.
Απώτερος σκοπός αυτού του δρώμενου είναι ο εκφραστικός διάλογος, η καταγραφή της σύγχρονης πραγματικότητας, η πολυφωνία και η μοναδικότητα, χωρίς διακρίσεις, προϋποθέσεις και όρια.
Πληροφορίες: TAF, Νορμανού 5, Μοναστηράκι, Αθήνα, 210 3238 757, www.theartfoundation.gr .