Το Ιράκ αποτελούσε «πολύ περιορισμένη» απειλή για τη Βρετανία πριν τον πόλεμο, αλλά η στρατιωτική επέμβαση «αύξησε κατά πολύ» τις τρομοκρατικές απειλές, δήλωσε η πρώην γενική διευθύντρια της MI5 ενώπιον της επιτροπής που ερευνά τη συμμετοχή του Λονδίνου στον πόλεμο.
Η στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ αύξησε κατά πολύ τις τρομοκρατικές απειλές στη Βρετανία, δήλωσε η πρώην γενική διευθύντρια της MI5, της βρετανικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, ενώπιον της επιτροπής που ερευνά τη συμμετοχή του Λονδίνου στον πόλεμο.
Η βαρώνη Ελάιζα Μάνινχαμ-Μπούλερ, που ανέλαβε την ηγεσία της MI5 το Μάρτιο του 2002 μέχρι το 2007, εξήγησε ότι οι υπηρεσίες δυσκολεύονταν να αντεπεξέλθουν στον αυξημένο αριθμό συνωμοσιών που ακολούθησαν τη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ το Μάρτιο του 2003.
«Το Ιράκ φανάτισε μία γενιά νέων ανθρώπων - όχι μία ολόκληρη γενιά, αλλά κάποιους από αυτήν τη γενιά - που θεώρησαν την εισβολή μας στο Ιράκ, μετά την εισβολή στο Αφγανιστάν, ως επίθεση κατά του Ισλάμ», δήλωσε η Μάνινχαμ-Μπούλερ. Ως αποτέλεσμα, όπως είπε, δεν της προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι στις επιθέσεις του Λονδίνου τον Ιούλιο του 2005 εμπλέκονταν Βρετανοί υπήκοοι.
«Χωρίς αμφιβολία (η εισβολή στο Ιράκ) αύξησε την απειλή και από το 2004 πνιγόμασταν, μπορεί να είναι υπερβολή, αλλά λαμβάναμε πολύ μεγάλο αριθμό πληροφοριών, τόσο που δεν μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε», υπογράμμισε.
Επιπλέον, εκτίμησε ότι η ανατροπή του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσέιν επέτρεψε για πρώτη φορά στην αλ Κάιντα να αυξήσει την επιρροή της στο Ιράκ.
Η βαρώνη διευκρίνισε ότι πριν από τον πόλεμο η απειλή για επιθέσεις στη Βρετανία που θα υποστηρίζονταν από το Ιράκ ήταν «πολύ περιορισμένη» και «όχι αρκετή» για να δικαιολογήσει τον πόλεμο.
Αντίθετα, πριν ακόμη γίνουν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, η MI5 ανησυχούσε για την απειλή που αποτελούσε η αλ Κάιντα, επεσήμανε η Μάνινχαμ-Μπούλερ, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε «καμία αξιόπιστη πληροφορία» σχετικά με την εμπλοκή του Ιράκ σε αυτές τις επιθέσεις.
Η επιτροπή Τσίλκοτ, της οποίας προΐσταται ο Τζον Τσίλκοτ, δημιουργήθηκε πέρυσι τον Ιούλιο από τον πρώην πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν μετά την απομάκρυνση των βρετανικών στρατευμάτων από το Ιράκ για να ερευνήσει τις πολιτικές ευθύνες της βρετανικής κυβέρνησης στην εισβολή στο Ιράκ.