Προβλήματα όσον αφορά τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης άδειας ανατροφής παιδιού σε δημόσιους υπαλλήλους φέρνει στην επιφάνεια πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη, που απεστάλη στον υπουργό Εσωτερικών.
Προβλήματα όσον αφορά τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης άδειας ανατροφής παιδιού σε δημόσιους υπαλλήλους φέρνει στην επιφάνεια πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη, που απεστάλη στον υπουργό Εσωτερικών.
Έπειτα από την εξέταση μεγάλου αριθμού καταγγελιών, διαπιστώθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις προβλήματα που αφορούσαν κυρίως τη μη χορήγηση της εννεάμηνης άδειας ανατροφής παιδιού με αποδοχές σε πατέρες υπαλλήλους, των οποίων η σύζυγος είτε είναι ελεύθερη επαγγελματίας είτε δεν εργάζεται.
¶λλες καταγγελίες αφορούσαν στην άρνηση των δημοσίων υπηρεσιών να χορηγήσουν γονική άδεια σε πατέρες επικαλούμενες υπηρεσιακούς λόγους, το χρόνο έναρξης της άδειας, τη μη δυνατότητα τμηματικής χορήγησης της εννεάμηνης άδειας, αλλά και τη μείωση της διάρκειάς της όταν ο υπάλληλος που διορίζεται για πρώτη φορά έχει ήδη παιδί ηλικίας μικρότερης των τεσσάρων ετών.
Σύμφωνα με το πόρισμα της ανεξάρτητης αρχής, ο αποκλεισμός του πατέρα υπαλλήλου από την άδεια ανατροφής παιδιού, όταν η σύζυγός του δεν εργάζεται, συνιστά άμεση διάκριση λόγω φύλου και αντίκειται στις διατάξεις του ν. 3488/2006 για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα απασχόλησης και της εργασίας.
Όπως επισημαίνεται επίσης, για τους ίδιους λόγους, άμεση διάκριση λόγω φύλου συνιστά και ο περιορισμός του δικαιώματος για άδεια ανατροφής του πατέρα υπαλλήλου, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί «η σύμβαση της συζύγου του».
Σε άλλο σημείο του πορίσματος αναφέρεται ότι «ο περιορισμός της διάρκειας της άδειας ανατροφής στην περίπτωση που ο/η σύζυγος εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, συνιστά περιορισμό στην άσκηση του δικαιώματος, ο οποίος αποτελεί έμμεση διάκριση λόγω φύλου σε συνδυασμό και με την οικογενειακή κατάσταση».
Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι μεγαλύτερος αριθμός γυναικών παρά ανδρών εργάζονται με μερική απασχόληση, με αποτέλεσμα μία εκ πρώτης όψεως ουδέτερη ρύθμιση να πλήττει κατ αποτέλεσμα περισσότερους άνδρες-πατέρες παρά γυναίκες-μητέρες υπαλλήλους με σύζυγο με καθεστώς μερικής απασχόλησης. «Για το λόγο αυτό η εν λόγω εγκύκλιος πρέπει να επαναδιατυπωθεί», παρατηρεί η αρχή.
Γίνεται επίσης λόγο για κενό στον υπαλληλικό κώδικα ως προς τον χρόνο έναρξης της γονικής άδειας ανατροφής παιδιού, όταν το δικαίωμα ασκεί πατέρας υπάλληλος, του οποίου η σύζυγος είναι ελεύθερη επαγγελματίας και δε δικαιούται άδεια μητρότητας (κυοφορίας-λοχείας).
Προκειμένου να καλυφθεί το κενό ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει να προβλεφθεί με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών ότι στην περίπτωση αυτή η εννεάμηνη άδεια δύναται να ξεκινήσει αμέσως μετά τον τοκετό και όχι μετά την παρέλευση της τρίμηνης άδειας λοχείας, την οποία λαμβάνουν μόνο οι γυναίκες υπάλληλοι.