Οξεία πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησε η προαναγγελία της νομοθετικής παρέμβασης από τον υπουργό Εργασίας για την κατάργηση των -εκτός μνημονίου- αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα μέσω διαιτησίας.
Οξεία πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησε η προαναγγελία της νομοθετικής παρέμβασης από τον υπουργό Εργασίας για την κατάργηση των -εκτός μνημονίου- αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα μέσω διαιτησίας.
Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης την Τρίτη, ο Ανδρέας Λοβέρδος γνωστοποίησε ότι υπάρχουν αποφάσεις της διαιτησίας (ΟΜΕΔ) μετά τις 5 και 6 Μαΐου, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος που μετέφερε το Μνημόνιο στην ελληνική έννομη τάξη με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την εισοδηματική πολιτική στον ιδιωτικό τομέα, που δίνουν αυξήσεις 1,5% και μάλιστα σε μία περίπτωση δεύτερη αύξηση 3% για το 2010.
«Εμείς ως Πολιτεία έχουμε την υποχρέωση να περιφρουρήσουμε όσα έχουμε συμφωνήσει» επεσήμανε και προανήγγειλε για την επόμενη εβδομάδα νομοθετική παρέμβαση, με την οποία «αυτού του είδους τις αποφάσεις οι οποίες αντιστρατεύονται τις συλλογικές προσπάθειες όλων μας στην Ελλάδα, θα τις καταργήσουμε».
Δεν μπορεί κάποιοι καθόλου έξυπνοι αλλά ιδιαιτέρως πονηροί να επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους τον ρόλο του καλού και να δείχνουν τους κάποιους υπόλοιπους σαν τους κακούς της ιστορίας. Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Ως «πραξικόπημα ελέω τρόικας» χαρακτήρισε σήμερα στη Βουλή την απόφαση της κυβέρνησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος. Από τη Νέα Δημοκρατία δεν λείπει η αιδώς, τού απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, τονίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν να καταγγέλλουν το Μνημόνιο αυτοί που το δημιούργησαν».
Για μία ακόμη πρόκληση από την πλευρά της κυβέρνησης έκανε λόγο το ΚΚΕ, με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Θανάση Παφίλη να διερωτάται απευθυνόμενος προς τον ηγεσία του υπουργείου Εργασίας: «Εάν μία ομοσπονδία εργαζομένων διεκδικήσει και πάρει μια αύξηση από επιχειρηματίες με αποδεδειγμένη υψηλή κερδοφορία εσείς θα βγείτε και θα πείτε με νόμο απαγορεύεται;».
Για αντισυνταγματικό και αντιδραστικό μέτρο σε βάρος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο, Παναγιώτη Λαφαζάνη, να κατηγορεί τον υπουργό Εργασίας ότι καταργεί διαιτητικές αποφάσεις, που δίνουν αυξήσεις κατά κάτι περισσότερες από την κατάπτυστη -όπως τη χαρακτήρισε- συμφωνία ΓΣΕΕ – εργοδοτών.
Σκληρή γλώσσα για τον Ανδρέα Λοβέρδο χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας: «Ο υπουργός Εργασίας φαίνεται ότι ζήλεψε τη δόξα του μάγου Κόπερφιλντ και βάλθηκε μέσα σε μια νύχτα να εξαφανίσει τον ΟΜΕΔ. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που πριν λίγες μέρες στη βουλή, παραπλανώντας τους συναδέλφους του βουλευτές, έλεγε ότι έχουν καταλήξει σε συμφωνία οι κοινωνικοί εταίροι για την διατήρηση του ΟΜΕΔ. Ψέματα, λαθροχειρίες, ταχυδακτυλουργικά κόλπα. Αυτή είναι η τακτική που πλέον συνηθίζει ο υπουργός Εργασίας. Φαίνεται πως η λέξη ντροπή δεν υπάρχει ούτε στο λεξιλόγιο ούτε στην συμπεριφορά του».
Παρά τις αντιδράσεις, ο υπουργός υπερασπίστηκε και σήμερα τη νομοθετική παρέμβαση για το μπλόκο στις αυξήσεις μέσω διαιτησίας, η οποία όπως υποστήριξε, είναι απολύτως συνταγματική, επικαλούμενος για μία ακόμη φορά την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν προ ημερών η ΓΣΕΕ με τους εργοδότες.
Οπως εξάλλου έγινε γνωστό, ο υπουργός Εργασίας, μαζί με τον υφυπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη θα είχε συνάντηση το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου και θέμα τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών Ταμείων και ειδικότερα αυτών που βρίσκονται στο «κόκκινο».
Για ττις 6 το απόγευμα, τέλος, είναι προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Λοβέρδου με τη γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα για την κατάσταση στους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τα αποθεματικά των Ταμείων.