Πολιτική
Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010 09:15

Στη Ραμάλα σήμερα ο Πρωθυπουργός

Συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραηλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει την Πέμπτη στο Τελ Αβίβ ο Πρωθυπουργός. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Ραμάλα, όπου θα παρατεθεί επίσημο δείπνο από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραηλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει την Πέμπτη στο Τελ Αβίβ, ο Πρωθυπουργός. Ο κύκλος των επαφών του κ. Παπανδρέου στο Ισραήλ θα κλείσει με τις συναντήσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, καθώς και την αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζίπι Λίβνι.

Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ άρχισε από το όρος του Herzl. Σε μικρή απόσταση από το Μουσείο του Ολοκαυτώματος ο κ. Παπανδρέου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του όρους που φέρει το όνομα του οραματιστή του κράτους του Ισραήλ και στη συνέχεια μετέβη στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος.

«Είναι δύσκολο να περιγράψεις τα συναισθήματα από την εμπειρία της επίσκεψης στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Ποτέ ξανά ρατσισμός, ξενοφοβία, αντισιμιτισμός. Ετσι βλέπουμε τη δημοκρατία. Σε αυτές τις αρχές βασίζεται η δημοκρατία στην Ελλάδα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός μετά το πέρας της επίσκεψής του, η οποία όπως είπε, έχει το χαρακτήρα της απόδοσης τιμής στα θύματα μιας μελανής σελίδας της παγκόσμιας ιστορίας και στην προσφορά της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας και για όσα υπέφερε.

Στη Ραμάλα για τη συνάντηση με τον Μ. Αμπάς

Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί στη Ραμάλα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει απόδοση τιμών στο Μαυσωλείο του Γιάσερ Αραφάτ και συνάντηση με τον ομόλογό του της Παλαιστινιακής Αρχής πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ. Αμέσως μετά θα παρατεθεί επίσημο δείπνο από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στο κτίριο της Μουκάταα.

Η χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού, στο Ισραήλ ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1845764 , την επίσκεψη στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και την ξενάγηση στον ναό της Αναστάσεως, καθώς και με μια ακόμα συνάντηση με αντιπροσωπεία ελληνικής καταγωγής πολιτών του Ισραήλ, επιζήσαντες του ολοκαυτώματος.

Ο κ. Παπανδρέου είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται το Ισραήλ μετά την αναγνώρισή του από τη χώρα μας το 1993.