Σημαντική μείωση σε ποσοστό 25% σημείωσαν οι εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα το 2009 σε σχέση με το 2008 και ανήλθαν σε 3,36 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση «World Investment Report 2010» της Διάσκεψης για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNCTAD)
Σημαντική μείωση σε ποσοστό 25% σημείωσαν οι εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα το 2009 σε σχέση με το 2008 και ανήλθαν σε 3,36 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση «World Investment Report 2010» της Διάσκεψης για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNCTAD) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και παρουσιάστηκε στο Αμερικανικό Κολέγιο της Ελλάδας (Deree College).
Οι εκροές ξένων επενδύσεων από την Ελλάδα σημείωσαν παράλληλα πτώση 58% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, στα 7,61 δισ. δολάρια.
Το απόθεμα ξένων εισροών ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 13,6% το 2009 σε σχέση με 10,9% το 2008, αισθητά χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ που ήταν 45,5% το 2009.
Η έκθεση κάνει μάλιστα ιδιαίτερα μνεία στον κίνδυνο που θέτει η ελληνική κρίση για τις τράπεζες στα Βαλκάνια. Συγκεκριμένα, σε ειδική ενότητα με τίτλο «Η ελληνική κρίση χρέους και η δυνητική της μετάδοση στη νοτιοανατολική Ευρώπη», γίνεται λόγος για τη γρήγορη εξάπλωση των ελληνικών τραπεζών στην περιοχή και το ενδεχόμενο εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης μέσω των τραπεζών της.
«Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τους επιπλέον οικονομικούς πόρους για να διασώσει τις προβληματικές τράπεζες, ενισχύοντας την απειλή δυνητικής μετάδοσης στη νοτιοανατολική Ευρώπη», επισημαίνεται.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων μειώθηκαν δραστικά κατά 37% το 2009 και οι εκροές κατά 43%.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η οικονομική κρίση άλλαξε το διεθνή επενδυτικό χάρτη, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να αυξάνουν περαιτέρω το μερίδιό τους στην παγκόσμια κατανομή εισροών επενδύσεων, φθάνοντας περίπου το 50% του συνόλου των παγκόσμιων εισροών κατά το 2009, παρόλο που υπήρξε μείωση των ροών προς τις χώρες αυτές κατά 27% πέρυσι.