Πολιτική
Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010 22:23

Γ. Παπανδρέου: Στηρίζουμε τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους

Τη στήριξη της Ελλάδας στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους.

Τη στήριξη της Ελλάδας στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, μετά την ολοκλήρωση της δίωρης συνάντησής τους.

Πιο συγκεκριμένα, ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου ο Παλαιστίνιος πρόεδρος καλωσόρισε τον κ. Παπανδρέου στην περιοχή, σημειώνοντας πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ιστορικές και πως η Ελλάδα στάθηκε πάντα στο πλευρό του αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Ωστόσο, όπως είπε, «στη σημερινή συγκυρία το να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα την ειρηνευτική διαδικασία προϋποθέτει καταρχάς αποδοχή των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967 από το Ισραήλ, πρωτεύουσα της Παλαιστίνης τα ανατολικά Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια μπορούμε να προχωρήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία».

Εξέφρασε δε την ανησυχία του για τη στάση αλλά και οι πρακτικές του Ισραήλ σε μια σειρά από ζητήματα όπως τα ανατολικά Ιεροσόλυμα, οι απαγορεύσεις, οι κατεδαφίσεις σπιτιών, η απέλαση των Παλαιστίνιων κατοίκων των ανατολικών Ιεροσολύμων.

«Διάλογος απευθείας ή έμμεσος θα πρέπει να βασίζεται στη διεθνή νομιμότητα και τις προηγούμενες μεταξύ μας συμφωνίες, καθώς επίσης και στην αποδοχή από το Ισραήλ της κατοχής των εδαφών μας. Υπάρχει ανάγκη για άμεσες διαπραγματεύσεις. Το γνωρίζουμε και το κατανοούμε. Αυτό θα συμβεί. Απλά όταν φτάσουμε σ' αυτό το σημείο θα είναι αποτέλεσμα προκαταρκτικών απευθείας επαφών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και όχι αποτέλεσμα διαμεσολάβησης ή πιέσεων από οποιαδήποτε άλλη πλευρά», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχεται τα τελευταία 24ωρα από αμερικανικής πλευράς για να αποδεχθεί τις άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις, δήλωσε ότι «δεν ζητάμε τίποτα καινούριο. Ζητάμε να τηρήσουν τις προηγούμενες συμφωνίες, να σταματήσουν την επέκταση των οικισμών εποίκων και να επιτρέψουν την ελεύθερη μετακίνηση, να επιτρέψουν τον ανεφοδιασμό της Γάζας, καθώς και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών μας».

Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε πως η Ελλάδα στέκεται δίπλα στον Μαχμούντ Αμπάς και στον Παλαιστινιακό λαό.

«Στηρίζουμε τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος είναι η μόνη λύση για την επίλυση του Παλαιστινιακού, δίπλα σε ένα ασφαλές Ισραήλ. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη σύγκλιση των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό επεδίωξε με την επίσκεψή της η Βρετανίδα υπουργός των Εξωτερικών κ. Κ. Αστον, αυτό πιστεύω και επιχειρώ να προωθήσω και εγώ. Αναφορικά με τη Γάζα εκφράζω και από εδώ την ανησυχία μου. Θέλουμε να δούμε τον αποκλεισμό να αίρεται. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό είναι προς όφελος του λαού της Γάζας, αλλά θα αποκλιμακώσει και τις ενδοπαλαιστινιακές εντάσεις», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας δε και απευθυνόμενος προσωπικά προς τον Παλαιστίνιο πρόεδρο δήλωσε ότι έχει έντονες αναμνήσεις από τα παλαιστινιακά εδάφη, από πολλές και διαφορετικές περιόδους, στις οποίες με διαφορετικό ρόλο κάθε φορά επισκεπτόταν την περιοχή.

«Θυμάμαι στη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα την επίσκεψή μου σε αυτό εδώ το αρχηγείο, στον Γιάσερ Αραφάτ. Η περιοχή αλλά και το κτίριο δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που βλέπουμε σήμερα. Θέλω να σας συγχαρώ γι' αυτό, για αυτή τη διαφορετικότητα, την ανάπτυξη που βλέπουμε στην ευρύτερη περιοχή, η οποία μακροπρόθεσμα θα συμβάλλει και στην προώθηση της ανεξαρτησίας των εδαφών σας. Πρέπει κύριε Πρόεδρε να βοηθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία να κινηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τους αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή, συναντήθηκε στο πρωθυπουργικό μέγαρο με τον ομόλογό του της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Κ. Σαλάμ Φαγιάντ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ