Κόσμος
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2002 09:17

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ για το θέμα του Ιράκ

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλακούν σε πόλεμο, με στόχο την εξουδετέρωση των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ, ο αμερικανικός στρατός θα κινηθεί «για να τελειώνει γρήγορα» την αποστολή του, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. «Σε περίπτωση που αποδειχθεί απαραίτητη (μία στρατιωτική επίθεση), οι ΗΠΑ θα την εκτελέσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται σεβαστή η ανθρώπινη ζωή σε όλες τις πλευρές, αλλά είναι αποφασισμένες να τελειώσουν γρήγορα τη δουλειά τους», δήλωσε ο Ράμσφελντ στον ραδιοφωνικό σταθμό Infinity Radio.

«Η ιδέα ότι θα είναι μία πολύ μακρά μάχη, νομίζω ότι βρίσκεται σε αντίθεση με αυτό που συνέβη» στον πόλεμο του 1991, δήλωσε ο Ράμσφελντ, υπενθυμίζοντας την κατάρρευση της στρατιωτικής μηχανής του Σαντάμ στο Κουβέϊτ και το γεγονός ότι εκατοντάδες Ιρακινοί στρατιώτες είχαν παραδοθεί όταν άρχισε η επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου».

«Ο πόλεμος του Κόλπου διήρκεσε πέντε ημέρες. Δεν μπορώ να σας πω αν η χρήση βίας στο Ιράκ σήμερα θα διαρκέσει πέντε ημέρες, ή πέντε εβδομάδες, ή πέντε μήνες. Ομως σίγουρα δεν θα διαρκέσει περισσότερο», υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, επισημαίνοντας ότι σήμερα «ο αμερικανικός στρατός είναι πολύ πιο ισχυρός και έχει μειωθεί ουσιαστικά η στρατιωτική δυνατότητα του Ιράκ».