Σε έναν χώρο φορτισμένο με μνήμες της οικογένειας Ελύτη θα πραγματοποιηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου η παγκόσμια πρώτη προβολή της νέας ταινίας του Λάκη Παπαστάθη «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» . Πρόκειται για το ελαιοτριβείο «Βρανά» στoν Παπάδο της Λέσβου, το παλαιότερο ατμοκίνητο ελαιοτριβείο του Αιγαίου που κτίστηκε το 1887, από τον παππού του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.
Σε έναν χώρο φορτισμένο με μνήμες της οικογένειας Ελύτη θα πραγματοποιηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου η παγκόσμια πρώτη προβολή της νέας ταινίας του Λάκη Παπαστάθη «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» . Πρόκειται για το ελαιοτριβείο «Βρανά» στoν Παπάδο της Λέσβου, το παλαιότερο ατμοκίνητο ελαιοτριβείο του Αιγαίου που κτίστηκε το 1887, από τον παππού του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.
Το βιομηχανικό αυτό συγκρότημα έχει μετατραπεί σε μουσείο και χώρο πολιτισμού, με μέριμνα της Εταιρείας Πολιτισμού «Αρχιπέλαγος», σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ. Ο Λάκης Παπαστάθης θέλησε με την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου να τιμήσει συμβολικά τους ανθρώπους του νησιού που τον στήριξαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.
Όπως τονίζει ο ίδιος: «Η ταινία μου έπρεπε, σε κάθε περίπτωση, να ξεκινήσει το ταξίδι της προς το κοινό από τη Μυτιλήνη, από το χώρο στον οποίο γυρίστηκε και στον οποίο αναφέρεται. Η προβολή αυτή αποτελεί μια συμβολική ανταπόδοση στους ανθρώπους του τόπου που αγκάλιασαν και στήριξαν με τρόπο συγκινητικό την προσπάθεια τη δική μου και των συνεργατών μου, καθώς και στους δεκάδες μυτιληνιούς ερασιτέχνες ηθοποιούς οι οποίοι έλαβαν μέρος στην ταινία.
Αποδέχτηκα την πρόταση της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος» να γίνει η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου στο Ελαιοτριβείο «Βρανά» - που η αυλή του μπορεί να μετατραπεί σ’ ένα μαγικό αυτοσχέδιο θερινό σινεμά - γιατί το πανέμορφο αυτό μνημείο, ιδιαίτερα μετά την αναστήλωση του, αποτελεί όχι μόνο ένα ζωντανό τεκμήριο του παρελθόντος της Λέσβου αλλά και ένα ευδιάκριτο ίχνος της καταγωγής του Οδυσσέα Ελύτη, ενός οικουμενικού ποιητή που σηματοδοτεί το απόγειο της μεγάλης πνευματικής παράδοσης του νησιού».
Ο κεντρικός ήρωας της ταινίας «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» αποτελεί κατά κάποιο τρόπο το alter ego του Λάκη Παπαστάθη: είναι κινηματογραφιστής και επιστρέφοντας στον τόπο καταγωγής του, μετά από μακρόχρονη παραμονή του στο Παρίσι, καταγράφει τα πάντα με μια κάμερα. Αφορμή για τον επώδυνο νόστο του στη Μυτιλήνη στάθηκε ένα τηλεφώνημα από έναν συμβολαιογράφο του νησιού, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι κληρονόμησε το πατρικό σπίτι.
Επιστρέφοντας, προσπαθεί να ξεπεράσει το βαρύ οικογενειακό που τον κρατούσε μακριά από το νησί, ενώ παράλληλα ξαναθυμάται όσους έχουν φύγει. Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας αποτελείται από υποκειμενικά πλάνα του ανθρώπου που επιστρέφει. Βλέπει τον κόσμο, χωρίς ο ίδιος να φαίνεται και μόνο στην τελευταία σκηνή αποκαλύπτεται το πρόσωπό του στον θεατή.
«Το ταξίδι στη Μυτιλήνη» συνδυάζει την ντοκιμαντερίστικη γραφή, το υποκειμενικό πλάνο και τα συχνά φλας μπακ στο παρελθόν. Όπως έχει δηλώσει ο Λάκης Παπαστάθης: «Ο νόστος είναι δύσκολος, σχεδόν ανέφικτος, γιατί όλα έχουν αλλάξει. Η πόλη, οι άνθρωποι, τα σπίτια. Για να αφηγηθείς αυτόν τον δύσκολο νόστο με ειλικρίνεια και χωρίς μελοδραματισμούς, πρέπει να βρεις τον τρόπο, τη μορφή που δεν είναι απλώς το ένδυμα του νοήματος της αφήγησης αλλά συχνά το ίδιο το νόημα».
Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι : Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Μαρία Ζορμπά, Δημήτρης Καταλειφός, Λουκία Μιχαλοπούλου, Νικόλας Παπαγιάννης, Θόδωρος Κατσαδράμης, Χρήστος Στέργιογλου, Υβόννη Μαλτέζου, Μυρτώ Παράσχη, Θάνος Γραμμένος, Νέλλη Καρρά, Φωκίων Σπύρογλου, Μπάμπης Αλατζάς και Δημήτρης Καραμπέτσης, ενώ εκτάκτως συμμετέχουν σε μικρούς χαρακτηριστικούς ρόλους η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, η Ελένη Γερασιμίδου και η Σμαράγδα Σμυρναίου.
«Το ταξίδι στη Μυτιλήνη» είναι μια συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της ΕΡΤ, της NOVA και του Λάκη Παπαστάθη, ο οποίος εκτός από τη σκηνοθεσία υπογράφει και το σενάριο.