Πολιτιστικά
Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010 09:30

O θρίαμβος της «Αΐντα» στο Ηρώδειο

Η Εθνική Λυρική Σκηνή μετά τη «Νόρμα» επανέρχεται στο Ηρώδειο με μια εξίσου δημοφιλή όπερα, την «Αϊντα» του Τζουζέππε Βέρντι. Η δεύτερη μεγάλη παραγωγή της Ε.Λ.Σ. για το φετινό καλοκαίρι, έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή 23 Ιουλίου και θα παρουσιαστεί για δύο ακόμη παραστάσεις, στις 24 και 28 Ιουλίου.

Η «Αΐντα» είναι μια υπερπαραγωγή για τα ελληνικά δεδομένα με ορχήστρα, χορωδία και μπαλέτο και τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Την ορχήστρα διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός και τη χορωδία ο Νίκος Βασιλείου.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή μετά τη «Νόρμα» επανέρχεται στο Ηρώδειο με μια εξίσου δημοφιλή όπερα, την «Αΐντα» του Τζουζέππε Βέρντι. Η δεύτερη μεγάλη παραγωγή της Ε.Λ.Σ. για το φετινό καλοκαίρι, έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή 23 Ιουλίου και θα παρουσιαστεί για δύο ακόμη παραστάσεις, στις 24 και 28 Ιουλίου.

Η «Αΐντα» είναι μια υπερπαραγωγή για τα ελληνικά δεδομένα με ορχήστρα, χορωδία και μπαλέτο και τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Την ορχήστρα διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός και τη χορωδία ο Νίκος Βασιλείου. Η παράσταση βασίζεται στην κλασικότροπη σκηνοθεσία που είχε κάνει ο Ντίνος Γιαννόπουλος το 1991 ενώ υπεύθυνος για τη σκηνοθετική προσαρμογή είναι ο Παναγής Παγουλάτος. Η Τότα Πρίτσα επιμελήθηκε τα παλιά κοστούμια που είχε δημιουργήσει η Λίζα Ζαϊμη ενώ επέβλεψε και την εκ νέου κατασκευή των ιστορικών σκηνικών του Γιάννη Καρύδη.

Η «Αΐντα» μεταφέρει τον θεατή στην αρχαία Αίγυπτο, την εποχή της παντοδυναμίας των Φαραώ. Πρόκειται για μια ιστορία ερωτικού πάθους και προδοσίας, γεμάτη συγκρούσεις και ανατροπές που αντανακλούσε τις πολιτικές αντιλήψεις του Βέρντι για την απελευθέρωση των ιταλικών κρατιδίων από τους Αυστριακούς. Στην υπόθεση του έργου η Αΐντα , θυγατέρα του βασιλιά της Αιθιοπίας, είναι σκλάβα της Αμνέριδας, της κόρης του βασιλιά της Αιγύπτου.

Και οι δυο γυναίκες είναι ερωτευμένες με τον Ρανταμές, τον αρχιστράτηγο των Αιγυπτίων ο οποίος επιστρέφει νικητής από τον πόλεμο εναντίον της Αιθιοπίας. Υποκύπτοντας στις πιέσεις του πατέρα της, η Αΐντα κατορθώνει να αποσπάσει από τον ερωτευμένο Ρανταμές ένα στρατιωτικό μυστικό. Εξοργισμένη η ¶μνερις τον κατηγορεί για προδοσία και ο γενναίος πολεμιστής καταδικάζεται σε θάνατο. Η όπερα έγινε γνωστή κυρίως για την περίφημη «σκηνή του θριάμβου»

Η «Αΐντα» ήταν ουσιαστικά παραγγελία του φιλόδοξου και θεατρόφιλου Ισμαήλ Ίμπν Ιμπραήμ Πασά, του αντιβασιλέα της Αιγύπτου, ο οποίος ήθελε να προσδώσει ξεχωριστή λάμψη στα εγκαίνια της νέας όπερας του Καϊρου . Έτσι ανέθεσε στον Γάλλο διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου του Καϊρου, τον Ογκίστ Μαριέτ την αποστολή της ανεύρεσης του συνθέτη της νέας όπερας που θα έπαιρνε το χαρακτήρα μιας «εθνικής» υπόθεσης. Επρόκειτο για μια ειδική ιστορική συγκυρία, καθώς η Αίγυπτος βρισκόταν στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, με την ολοκλήρωση της διώρυγας του Σουέζ (το 1869). ¶λλωστε οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις είχαν εξάψει τη φαντασία της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης πολύ νωρίτερα, από την περίοδο ακόμη της εκστρατείας του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο.

Ο Ογκίστ Μαριέτ με αφετηρία τον Ηρόδοτο και τον Διόδωρο Σικελιώτη δημιούργησε το ιστορικό περίβλημα του έργου και παρέδωσε τα κείμενα του σεναρίου για επεξεργασία στον ποιητή Γκισλαντσόνι. Οι αρχικές επιφυλάξεις του Βέρντι είχαν ως αποτέλεσμα η «Αΐντα» να μην παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, όπως επιθυμούσαν οι αιγυπτιακές αρχές. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στην Όπερα του Καϊρου στις 24 Δεκεμβρίου 1871 σε μουσική διεύθυνση του Τζοβάνι Μποτεζίνι και η πανευρωπαϊκή πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1872 στη Σκάλα του Μιλάνου. Στην Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάστηκε το 1958, όταν εγκαινιάστηκε το σημερινό θέατρο Ολύμπια. Στις παραστάσεις του Ηρωδείου η διανομή είναι διπλή: στις 28/7 στο ρόλο της Αΐντα εμφανίζεται η Τιτσιάνα Καρούζο, ενώ στις 24/7 η Χούι Χε. Η Έλενα Κασσιάν στις 28/7 υποδύεται την Αμνέριδα και στις 24/7 τον ίδιο ρόλο ερμηνεύει η Χαρίκλεια Μαυροπούλου. Ρανταμές: Στιούαρτ Νιλ ( 28/7) και Μάντρι Μαϊσουράτζε (24/7).

Πληροφορίες: www.nationalopera.gr, Θέατρο Ολύμπια, τηλ. 2103662100, 210 3612461 Ακαδημίας 59-61. Εισιτήρια διατίθενται και στα Ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών, Στοά Πεσμαζόγλου, Πανεπιστημίου 39, Αθήνα. Τιμές εισιτηρίων: κάτω διάζωμα 100 ευρώ, 85 ευρώ, 55 ευρώ, 45 ευρώ. ¶νω διάζωμα: 30 ευρώ, παιδικό-φοιτητικό 15 ευρώ.