Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ήταν νόμιμη δεν θέτει προηγούμενο για την περίπτωση της Κύπρου, είπε, μιλώντας στο naftemporiki.gr ο Xοσέ Λουίς Ινάσιο Τορεμπλάνκα, αναλυτής στη «δεξαμενή σκέψης» European Council on Foreign Relations και αρθρογράφος στην εφημερίδα «El Pais».
Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ήταν νόμιμη δεν θέτει προηγούμενο για την περίπτωση της Κύπρου, είπε, μιλώντας στο naftemporiki.gr ο Xοσέ Λουίς Ινάσιο Τορεμπλάνκα, αναλυτής στη «δεξαμενή σκέψης» European Council on Foreign Relations και αρθρογράφος στην εφημερίδα «El Pais».
Ερωτηθείς αν η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει ότι το Κόσοβο νομιμοποιείται ως κράτος, ο κ. Τορεμπλάνκα τόνισε ότι το δικαστήριο δεν ασχολήθηκε με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες νομιμοποιείται ένα κράτος, καθώς δεν ήταν αυτό το ερώτημα που είχε τεθεί. «Το ερώτημα που τέθηκε στο δικαστήριο ήταν αν η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας ήταν νόμιμη ή παράνομη και αυτό εξέτασε», όπως είπε.
Σε αυτό το ζήτημα, το δικαστήριο διευκρίνισε ότι «δεν μπορείς να πεις ότι είναι παράνομο ένα κράτος να ανακηρύξει την ανεξαρτησία του, καθώς δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στη διεθνή νομοθεσία που να απαγορεύει ή να ρυθμίζει αυτή τη διαδικασία», σύμφωνα με τον αναλυτή.
Στην περίπτωση της Κύπρου, όπως διευκρινίζει, τα πράγματα είναι σαφέστατα διαφορετικά, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ήδη πει ότι η ανακήρυξη ανεξαρτησίας από το βόρειο τμήμα και η προσπάθεια απόσχισης συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους-μέλους.
Στην περίπτωση του Κοσόβου, αντίθετα, όπως μας είπε, «η σερβική κυριαρχία σε αυτό το έδαφος είχε ντε φάκτο αρθεί μετά το 1999 με το ψήφισμα 1244», με το οποίο ο ΟΗΕ ανέλαβε την εντολή να διοικήσει το Κόσοβο μετά τη ΝΑΤΟική επιχείρηση κατά της Σερβίας. Η γνωμοδότηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισαάρι υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ήταν ένας ακόμα παράγοντας στην απόφαση του δικαστηρίου.
Σε ερώτηση για το αν η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου καθιστά μεγαλύτερη την πιθανότητα να δούμε περισσότερες ομάδες με τέτοιες διεκδικήσεις να ανακηρύσσουν ανεξαρτησία, ο κ. Τορεμπλάνκα επισήμανε ότι «μπορείς να ανακηρύξεις την ανεξαρτησία σου αύριο, είτε είσαι η Χώρα των Βάσκων, είτε οποιαδήποτε περιοχή στον κόσμο, αλλά για να έχει αυτό επιπτώσεις, πρώτα πρέπει να αποδειχθεί ότι δεν παραβιάζεται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας και δεύτερον πρέπει η ανεξαρτησία να αναγνωριστεί από ένα σημαντικό αριθμό κρατών». Πρόσθεσε ότι στο κείμενο της απόφασής του «το δικαστήριο ξεκαθαρίζει σαφώς ότι οι συνθήκες στο Κόσοβο ήταν πολύ συγκεκριμένες και δεν αναπαράγονται».
«Αν πραγματικά θέλει κανείς να περάσει όλα αυτά που πέρασε το Κόσοβο τα τελευταία είκοσι χρόνια, αρχίζοντας από το 1989 με την άρση της αυτονομίας, το κλείσιμο σχολείων, την απόλυση δημόσιων υπαλλήλων και τον πόλεμο και την εξορία και τη γενοκτονία, αν θέλεις να τα κάνεις όλα αυτά, τότε ίσως να καταλήξεις να είσαι ανεξάρτητος, αλλά είναι απίθανο αυτό να αποτελέσει πρότυπο για οποιονδήποτε, πρόκειται για μία μοναδική κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τορεμπλάνκα κατέληξε ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας είναι πρωτίστως πολιτικό ζήτημα και όχι νομικό. «Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα και την Ισπανία και τη Σλοβακία είναι ξεκάθαρες. Η θέση σας, η θέση μας, είναι πολιτική, αν δεν σας αρέσει η ανεξαρτησία αυτό δεν είναι νομικό ζήτημα, είναι μία πολιτική απόφαση, είναι ζήτημα εξωτερικής πολιτικής και όχι διεθνούς νομοθεσίας», ανέφερε.
AΛΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΗ