Σε απεργία διαρκείας προχωρούν από τα μεσάνυχτα οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, αντιδρώντας στο «άνοιγμα» του κλειστού επαγγέλματος των οδικών εμπορευματικών μεταφορών. Παρουσιάζεται τη Δευτέρα το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.
Σε απεργία διαρκείας προχωρούν από τα μεσάνυχτα οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, αντιδρώντας στο «άνοιγμα» του κλειστού επαγγέλματος των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.
Αν και η απεργία είχε αρχικά προγραμματιστεί να αρχίσει από τις 27 Αυγούστου, οι ιδιοκτήτες φορτηγών αποφάσισαν να την ξεκινήσουν από την Κυριακή, 25 Ιουλίου 2010.
Σε ανακοίνωσή τους, οι ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ κατηγορούν το αρμόδιο υπουργείο για αιφνιδιασμό και επικεντρώνουν τις επικρίσεις τους στο θέμα της αξίας της αδείας, υποστηρίζοντας ότι «το κράτος τους πούλησε τις άδειες σε τριπλάσια αξία από τη σημερινή».
Σημειώνεται ότι αύριο ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας θα παρουσιάσει τα τελικά κείμενα των νομοσχεδίων περί «ανοίγματος» του επαγγέλματος των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, της «τακτοποίησης» του χώρου των ΚΤΕΟ και της αναδιάρθρωσης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Την Παρασκευή, το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ενέκρινε τα νομοσχέδια του υπουργείου, με τα οποία, όπως δήλωσε ο κ. Ρέππας, διαμορφώνεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να προωθηθεί η ταχύτατη ανάπτυξη της οικονομίας.
Μάλιστα, ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι αυτά δεν γίνονται λόγω του μνημονίου που έχει υπογράψει η Ελλάδα, αλλά διότι «η χώρα πρέπει να κερδίσει το χαμένο χρόνο».
Με το νομοσχέδιο για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές, «ανοίγει» το κλειστό επάγγελμα των φορτηγών Δ.Χ., με τις άδειες τους να είναι «κλειστές» από το 1971 για περίπου 30.000 φορτηγά οχήματα.
Με το ν/σ, προωθούνται εταιρείες οδικού μεταφορέα, οι οποίες θα έχουν τη μορφή Α.Ε. ή ΕΠΕ και μεταξύ των κριτηρίων λειτουργίας του θα είναι οι οικονομικές τους δυνατότητες, η επαγγελματική τους επάρκεια και η φήμη τους. Για τις παλιές άδειες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ισχύει μια τριετία προσαρμογής έως το 2013.