«Η σημερινή συνάντηση βαθαίνει και θεσμοθετεί μια στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα μας», υπογράμμισε από τη Σόφια ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ.
«Η σημερινή συνάντηση βαθαίνει και θεσμοθετεί μια στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα μας», υπογράμμισε από τη Σόφια ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ.
Προηγήθηκε η πρώτη κοινή συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, στο πλαίσιο του οποίου αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών υπέγραψαν πολυάριθμες διακυβερνητικές συμφωνίες.
Αφού σημείωσε την ποιοτική αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας - Βουλγαρίας μετά την ένταξη της τελευταίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε σε έναν κοινό πια χώρο, χωρίς να μας χωρίζουν τα σύνορα μας, ενώ υπάρχουν τεράστιες προοπτικές για τη συνεργασία μας. Κάναμε σήμερα μια πρώτη προσέγγιση για την υπέρβαση και πιθανότατα για την οριστική λύση μιας σειράς διμερών εκκρεμοτήτων που είχαμε κληρονομήσει από το παρελθόν, αλλά και για την προώθηση σε νέους τομείς των κοινών μας στόχων: οι εμπορικές ανταλλαγές, οι οικονομική συνεργασία, η ενεργειακή συνεργασία, η διασυνοριακή συνεργασία, η απασχόληση, η αμυντική συνεργασία, η καταπολέμηση της εγκληματικότητας».
Αναφερόμενος στη σημασία της υπογραφής των επιμέρους συμφωνιών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «προχωράμε ένα βήμα περαιτέρω στην εξειδικευμένη συνεργασία μας, ανταποκρινόμενοι στη βούληση του βουλγαρικού και του ελληνικού λαού».
Όπως εξήγησε ο κ. Παπανδρέου στο διακυβερνητικό διάλογο κορυφής συζητήθηκε επίσης η δυσμενής οικονομική συγκυρία στην περιοχή, αλλά και διεθνώς, καθώς και πρότασεις για αμοιβαία ενημέρωση και αντιμετώπιση από κοινού των προβλημάτων που δημιουργεί η κρίση.
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ενέργειας, επεσήμανε ότι συζητήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, «στη βάση της προσπάθειας για ενοποίηση της αγοράς ενέργειας, που πραγματοποιείται στα τελευταία χρόνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
«Στρατηγική επιλογή είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως επίσης η προώθηση του "South Stream" και του ΤGΙ (το σχέδιο σύνδεσης του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με τον αγωγό αερίου Ελλάδα - Ιταλία, για το οποίο αρμόδιοι φορείς των τριών χωρών υπέγραψαν πριν ένα χρόνο ειδική συμφωνία - σ.σ.). Παραμένει αμείωτο το ενδιαφέρον μας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Κατανοούμε, πάντως, την θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης για την προστασία του περιβάλλοντος που αποτελεί, βεβαίως, και ελληνική προτεραιότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η ιδιαίτερη ευαισθησία της βουλγαρικής κυβέρνησης αναφορικά με την περιβαλλοντολογική διάσταση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη «δεν οφείλεται σε πείσμα ή σε κάποιες δεσμεύσεις μας προς άλλες χώρες, που δεν υπάρχουν αλλά στην προσδοκία να εξασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος της Μαύρης Θάλασσας και της παραλίας στην περιοχή του Μπουργκάς».
Όπως είπε, στην κατεύθυνση αυτή, η Βουλγαρία περιμένει τα αποτελέσματα της διεθνούς περιβαλλοντολογικής μελέτης του αγωγού, που αναμένεται να είναι έτοιμα το ερχόμενο φθινόπωρο.
Από την πλευρά του ο κ. Μπορίσοφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι εμπορικές τράπεζες της Βουλγαρίας, ανάμεσα στις οποίες και οι τράπεζες ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη βουλγαρική αγορά, πέρασαν με επιτυχία τα τεστ αντοχής.
Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, με τη συμπλήρωση 130 χρονών από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών στις 9 Σεπτεμβρίου, θα εγκαινιάσουν μια νέα δίοδο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Βουλγαρίας για την ένταξή της στη συμφωνία του Σέγκεν το 2011.
«Στόχος να μπει η Ελλάδα στο δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας»
Για την οικονομική κρίση, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως «φιλοδοξία μας αλλά και ρεαλιστικός στόχος μας είναι σήμερα η χώρα μας να μπει στο δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά και μιας ανάπτυξης βιώσιμης και ανταγωνιστικής, που να στείλει σαφές μήνυμα ελπίδας για έξοδο από την κρίση ακόμα και σε διεθνές επίπεδο».
«Η πρόσφατη θετική αξιολόγηση του Eurogroup και οι ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών αποτελούν σαφείς ενδείξεις ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα αξιόπιστη, υπεύθυνη απέναντι στις διεθνείς υποχρεώσεις της, χτίζει ξανά σε στέρεες βάσεις την φερέγγυα εικόνα της, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την οριστική έξοδο από την κρίση και για τη θετική της συμβολή στις σημερινές διεθνείς προκλήσεις», τόνισε εξάλλου ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του στην πρώτη κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Ελλάδας και Βουλγαρίας στη Σόφια.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ