Κόσμος
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010 21:30

Κύπρος: Επιστολή διαμαρτυρίας για τη στάση της Τουρκίας

Επιστολή διαμαρτυρίας στον Ευρωπαίο Επίτροπο για τις Μεταφορές απέστειλε σήμερα η υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου για την απαγόρευση εκ μέρους της Τουρκίας χρήσης της περιοχής Ελέγχου Πτήσεων της ¶γκυρας από κυπριακές αεροπορικές εταιρείες.

Επιστολή διαμαρτυρίας στον Ευρωπαίο Επίτροπο για τις Μεταφορές με κοινοποίηση στο Γενικό Διευθυντή του EUROCONTROL, Ντέιβιντ Μακμίλαν, στους ομολόγους της των χωρών μελών της Ένωσης και στο Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ΙCAO) απέστειλε σήμερα η υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου, Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή για την απαγόρευση εκ μέρους της Τουρκίας χρήσης της περιοχής Ελέγχου Πτήσεων της ¶γκυρας από κυπριακές αεροπορικές εταιρείες.

Όπως δήλωσε η Κύπρια υπουργός, ζήτησε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Σιμ Κάλλας να παρέμβει αποφασιστικά για τη διόρθωση αυτής της παράνομης και απαράδεκτης κατάστασης, με τρόπο, που να αποκαθίσταται ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό και διεθνές Δίκαιο και να υπάρχει συμμόρφωση στις αρχές της ίσης μεταχείρισης και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

«Αυτή η κατάφορη παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας συνεχίζεται, παρόλο ότι διεξάγονται ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και πρόσφατα έχει μονογραφηθεί οριζόντια αεροπορική συμφωνία με την ΕΕ», επεσήμανε.

Η Κύπρος, ανέφερε στην επιστολή της η κ. Μαρκουλλή, αισθάνεται ότι αναίτια υφίσταται αυτή τη δυσμενή διάκριση ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας, ως και εάν ήταν δεύτερης κατηγορίας κράτος μέλος.

Στην επιστολή, όπως γνωστοποίησε, τόνισε επίσης ότι ο Ευρωπαϊκός Εναέριος χώρος αντιμετώπισε τις τελευταίες μέρες άλλο ένα πρόβλημα, αυτό της «λευκής απεργίας» των Ελλαδιτών Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, που προκάλεσε μια διατάραξη της ομαλής λειτουργίας αρκετών αερογραμμών που χρησιμοποιούν την περιοχή ελέγχου πτήσεων της Αθήνας ή προσγειώνονται ή απογειώνονται σε ελληνικά αεροδρόμια.

Αυτή η απεργία, πρόσθεσε, προκάλεσε αρκετές καθυστερήσεις στα δρομολόγια αρκετών αερογραμμών, όμως οι περισσότερες, όσο διαρκούσε η απεργία, είχαν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν τα σχέδια πτήσεών τους και να αποφύγουν τον Εναέριο Χώρο της Ελλάδας, ούτως ώστε να αποφύγουν αποτελεσματικά το πρόβλημα.

«Αυτό ήταν δυνατό για όλες τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ εκτός από μία, την Κύπρο. Η Κύπρος ήταν το μόνο κράτος μέλος που δεν μπορούσε να αποφύγει τον Εναέριο Χώρο της Ελλάδας, γιατί ως αποτέλεσμα της παράνομης απαγόρευσης που έχει επιβάλει εδώ και χρόνια η Τουρκία σε όλες τις αεροπορικές εταιρείας που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον Τουρκικό Εναέριο Χώρο, που αποτελεί για την Κύπρο την εναλλακτική πορεία προς την Ευρώπη», σημείωσε η Κύπρια υπουργός.

Όπως είπε, σημείωσε ακόμη στον κ. Κάλλας ότι σχέδια πτήσεων που απέστειλαν οι δύο κυπριακές αεροπορικές εταιρείες στις 26 Ιουλίου 2010 για χρήση του Τουρκικού Εναέριου Χώρου απορρίφθηκαν άμεσα από τις τουρκικές αρχές.

Αυτή η άρνηση της Τουρκίας, σύμφωνα με την κ. Μαρκουλλή, είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν και οι δύο κυπριακές εταιρείες σημαντικές ζημιές, λόγω των ακυρώσεων πτήσεων και των καθυστερήσεων, που στην περίπτωση των Κυπριακών Αερογραμμών ανέρχονται στο μισό εκ. ευρώ την ημέρα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ