Αθλητικά
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010 23:46

Europa League: Γιαγκελόνια-¶ρης 1-2

Ο ¶ρης με 2 γκολ του Τόνι Κάλβο κέρδισε εύκολα με 2-1 την Γιαγκελόνια και πλέον η ρεβάνς του «Κλ. Βικελίδης» είναι τυπική διαδικασία όσο αφορά την πρόκριση.

Ο ¶ρης με 2 γκολ του Τόνι Κάλβο κέρδισε εύκολα με 2-1 την Γιαγκελόνια και πλέον η ρεβάνς του «Κλ. Βικελίδης» είναι τυπική διαδικασία όσο αφορά την πρόκριση.

Με το ενάμιση πόδι στα πλέι-οφ του Europa βρίσκεται ο ¶ρης καθώς εκμεταλλεύτηκε το πολύ δυνατό ξεκίνημα και έφυγε από την Πολωνία κερδίζοντας με 2-1 την Γιαγκελόνια! Και τα δύο γκολ ο Κάλβο (3Ά, 7Ά), με τους Θεσσαλονικείς να παρουσιάζουν πάντως σημάδια χαλαρότητας και να δίνουν την ευκαιρία στους γηπεδούχους να μπουν στο παιχνίδι. Ο Γρζιμπ στο 24Ά μείωσε το σκορ σε 2-1, τα λάθη των παικτών του Κούπερ παραλίγο να κοστίσουν, τελικά όμως ο ¶ρης έφυγε με το αποτέλεσμα που ήθελε και αν είναι στοιχειωδώς σοβαρός στην ρεβάνς, δεν θα έχει πρόβλημα.

Ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ ξεκίνησε με σύστημα 4-4-2, βάζοντας τελικά τον Τόχα στο κέντρο δίπλα στον Ναφτί. Κάτω από τα δοκάρια ο Σηφάκης, στα άκρα της άμυνας ήταν οι Νέτο και Μίτσελ και κεντρικό δίδυμο οι Ρονάλντο, Λαζαρίδης. Στα άκρα του κέντρου, οι Κάλβο και Χαβίτο, ενώ στην επίθεση ξεκίνησαν οι Τσέζαρεκ και Κόκε.

Καλύτερη αρχή στο παιχνίδι δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ! Ο τεχνικός του ¶ρη είδε τον Τόνι Κάλβο να βάζει τους Θεσσαλονικείς μπροστά στο σκορ στο 3Ά ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα ο Ισπανός πέτυχε το 2-0 και έβαλε τις βάσεις για μια εύκολη πρόκριση! Οι Θεσσαλονικείς πήραν το προβάδισμα όταν μετά από λάθος στο χώρο του κέντρου βγήκαν γρήγορα μπροστά, ο Τσέζαρεκ βρέθηκε σε θέση βολής αλλά ανατράπηκε από τον Λέβτσουκ και ο Κάλβο με έξυπνη εκτέλεση πέναλτι έγραψε το 1-0.

Στο 7Ά, ο Κάλβο «χτύπησε» και πάλι, αυτή τη φορά εκμεταλλευόμενος την σέντρα του Νέτο στο δεύτερο δοκάρι. Το κοντινό πλασέ βρήκε στόχο και έτσι οι «κίτρινοι» πέτυχαν το 2-0 δείχνοντας πως δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα!

Η Γιαγκελόνια προσπάθησε να αντιδράσει κυρίως από στημένα (στο πρώτο δεκάλεπτο είχε κερδίσει τρία κόρνερ), πήρε την πρωτοβουλία χωρίς όμως κάτι το ιδιαίτερο. Ο ¶ρης έδωσε χώρο δίχως να απειληθεί, με τους Ναφτί και Τόχα να κερδίζουν τις περισσότερες μονομαχίες και να μην αφήνουν τους Πολωνούς να βρουν εύκολα διαδρόμους.

Ωστόσο, μία γρήγορη εναλλαγή της μπάλας από τους γηπεδούχους έδωσε νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι. Στο 24Ά, ο Γκροσίτσκι βγήκε στο αριστερό άκρο της άμυνας του ¶ρη, σέντραρε στην καρδιά της περιοχής και ο Γρζιμπ με δυνατό σουτ μείωσε σε 2-1. Το γκολ έδωσε αυτοπεποίθηση στην κυπελλούχο Πολωνίας που έφερε το παιχνίδι στην περιοχή του Σηφάκη και προσπάθησε να απειλήσει χωρίς όμως να δημιουργήσει κάποια καλή ευκαιρία, πλην ενός μακρινού σουτ του Φρανκόφσκι στο 32Ά που μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια ο Έλληνας τερματοφύλακας.

Λίγο νωρίτερα, ο ¶ρης απείλησε δύο φορές την εστία του Σαντομέρσκι, αλλά ο Τσέζαρεκ στο 29Ά δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί μια ασθενή επέμβαση του Πολωνού τερματοφύλακα, ενώ ένα λεπτό αργότερα η προβολή του Κόκε έφυγε άουτ. Στο τελευταίο τέταρτο του πρώτου ημιχρόνου, ο ¶ρης κατάφερε να κερδίσει κάποια φάουλ και να ρίξει τον ρυθμό, ενώ η πίεση των Πολωνών από το 42Ά και έπειτα δεν είχε αποτέλεσμα και έτσι οι «κίτρινοι» πήγαν στα αποδυτήρια μπροστά με 2-1.

Ο ¶ρης προσπάθησε στην αρχή του δευτέρου μέρους να κάνει ό,τι και στο πρώτο, χωρίς όμως αυτή τη φορά να το καταφέρει. Σταδιακά, μάλιστα, οι Πολωνοί αύξησαν την πίεση τους εκμεταλλευόμενοι και κάποια εύκολα λάθη των παικτών του Κούπερ άρχισαν να πατούν πιο συχνά στην περιοχή του Σηφάκη. Από το 55Ά και έπειτα, οι Πολωνοί ήταν καλύτεροι και είχαν δύο καλές ευκαιρίες με τον Γκροσίτσκι, όμως και τα δύο σουτ του άσου των γηπεδούχων έφυγαν άουτ.

Το καλό διάστημα της Γιαγκελόνια δεν είχε συνέχεια καθώς ο ¶ρης περιόρισε τα λάθη και «πάγωσε» τον ρυθμό του αγώνα. Ο Κούπερ είχε περάσει στον αγώνα τον Τσεσνάουσκις αντί του Κάλβο με στόχο να δώσει καλύτερο έλεγχο στο κέντρο και το κατάφερε, με τους «κίτρινους» να καταφέρνουν να κρατήσουν την μπάλα.

Οι Πολωνοί δεν είχαν άλλη απάντηση, ο ¶ρης ήλεγξε μέχρι τέλους το παιχνίδι και μόνο από κάποιο λάθος θα μπορούσε να ξαναβάλει τους γηπεδούχους στο παιχνίδι. Και αυτό το λάθος έγινε, όμως δεν κόστισε! Οι «κίτρινοι» έδωσαν την δυνατότητα στην Γιαγκελόνια να ισοφαρίσει στο 89Ά, όμως το σουτ του Γκροσίτσκι από το ύψος της περιοχής έφυγε πολλά μέτρα άουτ! Το 2-1 παρέμεινε και δίνει σαφέστατο προβάδισμα στους παίκτες του Κούπερ, οι οποίοι αν είναι στοιχειωδώς σοβαροί, τότε δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Οι συνθέσεις:

Γιαγκελόνια (Μίκαλ Πρόμπιερζ): Σαντομιέρσκι, Κάστσελαν, Λέβτσουκ (23' Χέρμες), Σκέρλα, Κουπίζ, Γκροσίτσκι, Λάτο (60' Μπούρκχαρντ), Ράνγκελ, Νοραμπουένα, Φρανκόφσκι (81' Μακουζέφσκι), Γκρζιμο.

¶ρης (Έκτορ Ραούλ Κούπερ): Σηφάκης, Νέτο, Ρονάλντο, Λαζαρίδης, Μίτσελ, Ναφτί (80' Πρίττας), Τόχα, Χαβίτο, Κάλβο (64' Τσεσνάουσκις), Κόκε (70' Κασναφέρη), Τσέζαρεκ

Πηγή: www.gazzetta.gr