Κόσμος
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2002 11:54

Απέτυχαν οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης στο Πακιστάν

Τα ισλαμικά κόμματα του Πακιστάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι προσπάθειες σχηματισμού μιας κυβέρνησης συνασπισμού με το υποστηριζόμενο από τον στρατό κόμμα απέτυχαν, εξ αιτίας των διαφορών για τον τρόπο άσκησης της εξουσίας από τον πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ.

Τα έξι κόμματα της δεξίας συμμαχίας «Μουταχίντα Μάζλις ε Αμαλ» (ΜΜΑ) ανακοίνωσαν ότι οι δύο πλευρές δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε μια συναινετική λύση για τον τρόπο που θα ασκεί την εξουσία ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ εντός του κοινοβουλίου, εξουσίες τις οποίες τα ισλαμικά κόμματα θέλουν τα περιορίσουν.

«Δυστυχώς πρέπει να ανακοινώσουμε ότι οι προσπάθειες μας απέτυχαν» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΜΜΑ, που μέχρι αργα χθες βράδυ είχε συνομιλίες με την Πακιστανική Μουσουλμανική Λίγκα (PML-QA). Η ανακοίνωση εκδόθηκε μια ημέρα πριν η Εθνοσυνέλευση, ή Κάτω Βουλή του Πακιστάν, εκλέξει πρόεδρο και αντιπρόεδρο, κίνηση που θεωρείται σημαντική για την ανάδειξη πρωθυπουργού και την επιστροφή στο πολιτικό καθεστώς μετά το στράτιωτικό πραξικόπημα του Μουσάραφ, τον Οκτώβριο του 1999.

Εχει ήδη περάσει ένας μήνας από τις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου, που τα πολιτικά κόμματα του Πακιστάν δεν έχουν κατορθώσει να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνασπισμού, διαπραγματευόμενα χωρίς αποτέλεσμα τη θέση του πρωθυπουργού και το ρόλο που θα παίξει ο στρατός και ο Μουσάραφ στο μέλλον.