Πολιτιστικά
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2010 08:45

Ο «Ορέστης»του Ευριπίδη στην Επίδαυρο

Μια σύγχρονη ανάγνωση του «Ορέστη» του Ευριπίδη επιχειρεί ο Γιάννης Χουβαρδάς στην παράστασή του που παρουσιάζεται για δεύτερη βραδιά, στις 31 Ιουλίου, στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται ο Νίκος Κουρής (Ορέστης), η Στεφανία Γουλιώτη (Ηλέκτρα), η Τάνια Τρύπη (Ελένη) και ο Ακύλλας Καραζήσης (Μενέλαος).

Μια σύγχρονη ανάγνωση του «Ορέστη» του Ευριπίδη επιχειρεί ο Γιάννης Χουβαρδάς στην παράστασή του που παρουσιάζεται για δεύτερη βραδιά, στις 31 Ιουλίου, στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται ο Νίκος Κουρής (Ορέστης), η Στεφανία Γουλιώτη (Ηλέκτρα), η Τάνια Τρύπη (Ελένη) και ο Ακύλλας Καραζήσης (Μενέλαος).

Στη νέα σκηνοθετική προσέγγιση του έργου, ο Ορέστης, η Ηλέκτρα και τα υπόλοιπα πρόσωπα του δράματος παρουσιάζονται ως μυθικές οντότητες εγκλωβισμένες μέσα στο χρόνο και το χώρο του αρχαίου θεάτρου. Σαν τον Τάνταλο κουβαλούν το άχθος της οικογενειακής ιστορίας αλλά στην πορεία τους διασταυρώνονται με τον απόηχο της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Χουβαρδάς προχώρησε σε μια ανατροπή με συμβολικές προεκτάσεις: μπορεί ο Ορέστης του Ευριπίδη να έχει κατηγοριοποιηθεί ως ένα έργο στο οποίο ο χορός διαδραματίζει μάλλον υποβαθμισμένο ρόλο, όμως στη νέα παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, ο Χορός θα βρίσκεται στο επίκεντρο και θα αποτελείται από μια ομάδα σύγχρονων νέων. Το έργο θέτει ζητήματα γύρω από το πώς αντιμετωπίζει η νέα γενιά την Ιστορία, πώς βλέπει το μέλλον της, πώς προσαρμόζεται σε ένα εχθρικό περιβάλλον και ποιες αντανακλάσεις του Μύθου μπορεί να την αγγίξουν.

Την παρθενική του εμφάνιση στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου θα πραγματοποιήσει και ο γνωστός Γερμανός σκηνογράφος Γιοχάνες Σουτς, ο οποίος ανέλαβε να «μεταφράσει» οπτικά το όραμα του σκηνοθέτη Γιάννη Χουβαρδά. Η πρώτη σημαντική πρόκληση για τον ίδιο ήταν να συλλάβει τον Οίκο μπροστά στον οποίο διαδραματίζονται τα γεγονότα του έργου. Σύμφωνα με δηλώσεις του στους έλληνες δημοσιογράφους πριν λίγες εβδομάδες στην Αθήνα, ο χώρος της Επιδαύρου τον εντυπωσίασε τόσο πολύ ώστε στράφηκε συνειδητά στη λιτότητα και την αφαίρεση. Δημιούργησε ένα διαφανές σπίτι, μια ιδιαίτερη ζωγραφιά που επιτρέπει στον θεατή να βλέπει μέσα από το σκηνικό το τοπίο.

Ο Γιάννης Χουβαρδάς στην τέταρτη κάθοδό του στην Επίδαυρο έχει επιλέξει ένα έργο που φωτίζει ζητήματα της μεμονωμένης αλλά και της συλλογικής ευθύνης. Ο Ορέστης διδάχτηκε το 408 π.Χ. λίγο πριν ο Ευριπίδης εγκαταλείψει οριστικά την Αθήνα για να εγκατασταθεί στη Μακεδονία. Το έργο γράφτηκε σε μια ρευστή εποχή και αντανακλά τους τριγμούς της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Ο Ευριπίδης κράτησε την παραδοσιακή φόρμα της τραγωδίας αλλά προσάρμοσε τον μύθο πιο κοντά στα ανθρώπινα πάθη.

Ο «Ορέστης» έχει παρουσιαστεί στο Εθνικό Θέατρο δύο φορές, το 1971-παράσταση που επαναλήφθηκε το 1973- σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, με Ορέστη το Νίκο Κούρκουλο και το Δημήτρη Μαλαβέτα στην επανάληψη. Το 1982 ανέβηκε ξανά σε σκηνοθεσία Γιώργου Σεβαστίκογλου, με τον Νικήτα Τσακίρογλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο «Ορέστης» σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά ανεβαίνει σε μετάφραση του ποιητή και μεταφραστή Στρατή Πασχάλη. Παίζουν οι : Νίκος Κουρής, Στεφανία Γουλιώτη, Ακύλλας Καραζήσης, Χρήστος Στέργιογλου, Κώστας Βασαρδάνης, Μανώλης Μαυροματάκης, Γεωργιάννα Νταλάρα, Νίκος Καραθάνος, Γιώργος Γλάστρας. Χορός: Λαμπρινή Αγγελίδου, Πολυξένη Ακλίδη, Ελένη Βεργέτη, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, ¶ννα Καλαϊτζίδου, Κόρα Καρβούνη, Γιάννης Κλίνης, Ρηνιώ Κυριαζή, Ζωή Κυριακίδου, Ηρώ Μπέζου, Λένα Παπαληγούρα, Βιργινία Τσαμπαροπούλου, Γιώργος Τζαβάρας, Θάνος Τοκάκης, Αργυρώ Χιώτη.

Πληροφορίες: «Ορέστης» του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο, Αρχαίο Θέατρο Επίδαυρο 31 Ιουλίου, ώρα έναρξης: 21:00. Τιμές εισιτηρίων: Διακεκριμένη ζώνη: 50 ευρώ, ¶ ΄ζωνη 40 ευρώ, Β’ ζώνη 30 ευρώ, άνω διάζωμα: 20 ευρώ, φοιτητικό: 15 ευρώ. Στις 4 Αυγούστου η παράσταση παρουσιάζεται στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα (τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ και νεανικό 15 ευρώ) και στη συνέχεια περιοδεύει στην υπόλοιπη Ελλάδα.