«Σήμερα καλούμαστε, και αυτό κάνει η κυβέρνηση, να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός από το βήμα του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών. «Αυτονόητο» είναι, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
«Σήμερα καλούμαστε, και αυτό κάνει η κυβέρνηση, να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός από το βήμα του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών.
Περιγράφοντας το «αυτονόητο» ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγών σε όλους τους τομείς, στην ανάγκη να παταχθεί η διαφθορά σε όλους τους τομείς, το κράτος και οι υπηρεσίες του να λειτουργούν προς όφελος των πολιτών, να παταχθεί η φοροδιαφυγή, να πάψει να υπάρχει το αίσθημα της αδικίας και της ατιμωρησίας, ακόμα και πολιτικών, να υπάρχει καλύτερη δημόσια υγεία και παιδεία, ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα και να εκλείψουν οι πελατειακές σχέσεις.
«Εμείς πρέπει να αλλάξουμε την Ελλάδα και να μην μασάμε τα λόγια μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, επισημαίνοντας ότι και αυτό είναι αυτονόητο. Όπως είπε, από το 1971 δεν έχει δοθεί ούτε μια νέα άδεια σε φορτηγά αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να κοστίζουν πολύ οι μεταφορές και τα προϊόντα μας.
Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για έλλειψη διαφάνειας και ατιμωρησία, που, παρατήρησε είπε, έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας: «Βρεθήκαμε να παλεύουμε κυριολεκτικά για τη σωτηρία μας. Να αμυνόμαστε απέναντι σε κερδοσκοπικές επιθέσεις, οικονομικά συμφέροντα που στοιχημάτιζαν καθημερινά στην κατάρρευση της χώρας».
Αναφερόμενος στην Κρήτη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αφέθηκε στην τύχη της από την προηγούμενη κυβέρνηση και έδωσε ως παράδειγμα τον βόρειο οδικό άξονα του νησιού, επισημαίνοντας την ανάγκη να καταρτισθεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο ώστε η Κρήτη να γίνει πρότυπη περιφέρεια.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διασύνδεσης των Πανεπιστημίων της Κρήτης με την παραγωγή, στην ανάγκη διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων αλλά και στην ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου για τον τουρισμό.
Ανακοίνωσε δε ότι σύντομα θα επισκεφθεί εκ νέου το νησί με κλιμάκιο υπουργών, προκειμένου να εξειδικευθούν ανά νομό οι δράσεις που θα αναληφθούν, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση για τη σύσταση εταιρείας «Κρήτη ΑΕ», στο πρότυπο της Εγνατίας ΑΕ.
Μιλώντας για την ενεργειακή πολιτική στην Κρήτη δήλωσε ότι «στρατηγική μας πολιτική είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες» και ανακοίνωσε ότι εξετάζει το θέμα της ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. «Το μεγάλο στοίχημα είναι να γίνει η Κρήτη ενεργειακός κόμβος» υπογράμμισε.
Παράλληλα, εξήρε τις προσπάθειες που κάνουν οι απόδημοι Έλληνες και ζήτησε τη στήριξή τους στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση.
Τους ζήτησε μάλιστα να γίνουν πρεσβευτές του μηνύματος ότι η Ελλάδα μπορεί και τους κάλεσε να επενδύσουν στην Ελλάδα, να συμμετέχουν όπως είπε «στην κοσμογονία των αλλαγών που γίνονται».
Στην αρχή της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την οδύνη του για την απώλεια των δυο χειριστών της Αεροπορίας Στρατού που έχασαν τη ζωή τους από την πτώση του ελικοπτέρου Απάτσι.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ