Πολιτική
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2002 14:38

Συνάντηση Σημίτη-Ερντογάν

Την προσήλωσή του στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρώσει η χώρα του, στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας και στις καλές ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογράμμισε σήμερα ο νικητής των τουρκικών εκλογών Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του στην Αθήνα.

Μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Τούρκος ηγέτης παρατήρησε πως λόγω της εκκρεμότητας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα τουρκική κυβέρνηση από την Εθνοσυνέλευση (4 Δεκεμβρίου) ''δεν θα υπάρξει αρκετός χρόνος έως τις 12 Δεκεμβρίου για τη λύση του Κυπριακού, όπως εισηγείται το σχέδιο Ανά.

Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου από ελληνικής πλευράς μετείχαν μόνο ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών και ανάλογα περιορισμένη (παρά την πολυμελή αντιπροσωπεία που τον συνόδευε)ήταν και η σύνθεση της τουρκικής πλευράς, καθώς συμμετείχαν ο Ρετζέπ Ερντογάν και ο στενός συνεργάτης του Γιασάρ Γιακίς. Ο Τούρκος ηγέτης άφησε να εννοηθεί πως το σχέδιο Ανάν είναι αφετηρία διαπραγμάτευσης, ενώ ως προς τον «ευρωστρατό» τόνισε ότι «δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και είμαστε σε ικανοποιητικό σημείο».

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Ερντογάν παρατήρησε χαρακτηριστικά ότι «ονειρεύεται τις μέρες που θα έρθουν, όταν θα έχουν λυθεί τα προβλήματα και θα απολαμβάνουμε τους καρπούς της ειρήνης». Επί του θέματος αξίζει να σημειωθεί η παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος επισήμανε ότι «η λύση του Κυπριακού πριν από την Κοπεγχάγη θα βελτιώσει το κλίμα για την επίλυση όλων των προβλημάτων και οι εταίροι μας στην Ε.Ε. θα μείνουν πολύ ικανοποιημένοι. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη από τουρκικής πλευράς», σημείωσε με έμφαση ο κ. Σημίτης.

Ως προς το θέμα της υφαλοκρηπίδας, ο κ. Σημίτης επισήμανε στον Τούρκο συνομιλητή του ότι η τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου ωφελεί την απεμπλοκή του ζητήματος, ενώ ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ο κ. Σημίτης ανέφερε πως η Ελλάδα είναι κατ' αρχήν θετική στην παροχή ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Όμως, η Τουρκία πρέπει να αποσαφηνίσει πρώτον, το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και δεύτερον, τη στάση της σε άλλα ζητήματα -όπως το Κυπριακό- και στα θέματα που ορίζει το Ελσίνκι».

Ο κ. Ερντογάν από την πλευρά του τόνισε πως «η Ελλάδα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αντίπαλος και πως η κυβέρνησή του θα ήθελε μετά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης η Τουρκία να γνωρίζει την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της, διότι έτσι θα μπορέσει να επωμιστεί καλύτερα το ρόλο που θέλει να παίξει ως σημείο επαφής της Ευρώπης με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής».

Ο κ. Ερντογάν είπε ακόμη ότι το κόμμα του «είναι σε ανοιχτή συνεργασία με τα τουρκικά κόμματα που είναι εκτός Βουλής», ότι θα προσπαθήσει ως κυβέρνηση να αναπληρώσει τα δημοκρατικά ελλείμματα, ότι υποστηρίζει πλήρως τη συνυποψηφιότητα Ελλάδας-Τουρκίας για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2008 και ότι η αναφορά του σχεδίου Ανάν υπέρ της ανάπτυξης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων εκλαμβάνεται από τον ίδιο ως «δέσμευση προς υλοποίηση».

Ο κ. Σημίτης επανέλαβε πως η Ελλάδα θα επιμείνει, στην Κοπεγχάγη, η Κύπρος να συμμετέχει στην πρώτη ομάδα της διεύρυνσης και σημείωσε πως σύμφωνα με το Ελσίνκι ''το αργότερο εως το 2004 θα πρέπει να υπάρχουν απαντήσεις στις ελληνοτουρκικές εκκρεμότητες''.

Ο κ. Ερντογάν τέλος τονίζοντας πως αναφορικά με τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού θέλει να τις βλέπει με την οπτική του ότι «το ποτήρι είναι μισογεμάτο» προσέθεσε πως «δεν μας ευνοεί η συγκυρία για την ταχεία προώθηση των διαδικασιών, λόγω της αρνητικής εξέλιξης της ασθένειας Ντενκτάς και λόγω της εκκρεμότητας στη συγκρότηση της τουρκικής κυβέρνησης. Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό από πλευράς μας», παρατήρησε ο κ. Ερντογάν «θα γίνουν υπό την αιγίδα του κ. Α. Γκιούλ και δεν πρέπει να σταματήσουν, διότι πολιτική είναι η τέχνη της επίλυσης των προβλημάτων».

Γ. Παπανδρέου: «Ιστορική συνάντηση»

«Ιστορική» χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Έλληνα πρωθυπουργό και το νικητή των τουρκικών εκλογών Ρετζέπ Ερντογάν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. «Όλοι μας έχουμε την αίσθηση ότι η συνεργασία που ξεκίνησε με δυσκολίες πριν από τρία χρόνια, έχει πάρει νέα τροπή προς το καλύτερο».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμη πως θα μεταφέρει τις εντυπώσεις του από τις συνομιλίες στο Συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε. το απόγευμα στις Βρυξέλλες και τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η τουρκική πλευρά να ξεκινήσουν συνομιλίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων πριν από την 4η Δεκεμβρίου, ημέρα που θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα τουρκική κυβέρνηση.

Πηγή: Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων