Πολιτική
Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2010 09:45

Ξεκινά το δεύτερο κύμα φυγής

Αυξημένη αναμένεται από σήμερα και ως την Κυριακή η κίνηση σε λιμάνια, αεροδρόμια, ΟΣΕ, ΚΤΕΛ και εθνικές οδούς, καθώς οι αδειούχοι του Αυγούστου πρόκειται να εγκαταλείψουν με κάθε μέσο τα αστικά κέντρα.

Αυξημένη αναμένεται από σήμερα και ως την Κυριακή η κίνηση σε λιμάνια, αεροδρόμια, ΟΣΕ, ΚΤΕΛ και εθνικές οδούς, καθώς οι αδειούχοι του Αυγούστου πρόκειται να εγκαταλείψουν με κάθε μέσο τα αστικά κέντρα.

Δεδομένου του γεγονότος ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο τα περισσότερα οχήματα παρέμειναν σταθμευμένα, λόγω της αβεβαιότητας των οδηγών για την προμήθεια καυσίμων, αυτές τις ημέρες εκτιμάται ότι η κίνηση στις εθνικές οδούς θα είναι σαφώς περισσότερη.

Στο εθνικό οδικό δίκτυο, σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας, από τις 30 Ιουλίου έως σήμερα το πρωί πέρασαν από τα διόδια Αθηνών-Κορίνθου 318.000 οχήματα, ενώ από τα διόδια Αθηνών-Θεσσαλονίκης διήλθαν 254.000 οχήματα. Η Τροχαία θα βρίσκεται σε επιφυλακή μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο.

Η εξέλιξη της επιβατικής κίνησης στα λιμάνια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένης της τρέχουσας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

Για απόψε έχουν προγραμματιστεί από το λιμάνι του Πειραιά 33 δρομολόγια, από τη Ραφήνα δέκα και από το Λαύριο 18.

Από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, που κατά κανόνα δέχεται τον κυριότερο όγκο των ταξιδιωτών, την προηγούμενη Παρασκευή διακινήθηκαν 34.929 επιβάτες.

Σύμφωνα με τον Διοικητή του Α' Λιμενικού Τμήματος Πειραιά, Σταμάτη Φωτεινό, μέχρι το μεσημέρι αναχώρησαν 14 πλοία με 13.300 επιβάτες και 2.376 επιβατηγά αυτοκίνητα.

Συγκριτικά με την ίδια μέρα πέρσι, παρατηρείται μεγάλη μείωση στον αριθμό των αυτοκινήτων, αλλά και στη ζήτηση εισιτηρίων για ταχύπλοα, με προορισμό τις Κυκλάδες.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα δρομολόγια των πλοίων για Κυκλάδες, είναι μειωμένα φέτος κατά δύο, συγκριτικά με πέρυσι.

Μειωμένη σε σχέση με πέρσι είναι η κίνηση από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας.

Σύμφωνα με στοιχεία, που δόθηκαν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», από σήμερα, Παρασκευή, έως και τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν 2.177 πτήσεις, από τις οποίες 1.005 εσωτερικού και οι υπόλοιπες εξωτερικού.

Πάντως, το δεύτερο κύμα μεγάλης φυγής θα συνοδευτεί και αυτό το Σαββατοκύριακο από γενικά αίθριο και ζεστό καιρό. Σήμερα η ζέστη θα είναι περισσότερο αισθητή λόγω των υψηλών τιμών της υγρασίας κυρίως στα ανατολικά και νότια.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός και το Σάββατο, αν και από το απόγευμα υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. Μικρή πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία.

Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού και την Κυριακή. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή και οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από 3 έως 5 μποφόρ.