Κόσμος
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2002 13:40

«Πρόβα» της επίσημης πρώτης του διευρυμένου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Πανηγυρική ατμόσφαιρα σήμερα σε διαδρόμους, αίθουσες και στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου για πρώτη φορά 200 και πλέον εκπρόσωποι των 13 χωρών που κτυπούν την πόρτα της Ευρώπης είναι προσκεκλημένοι να συμμετάσχουν συμβολικά στο πλευρό των ευρωβουλευτών στις σημερινές εργασίες της Ολομέλειας.

Εν όψει της προσεχούς Συνόδου της Κοπεγχάγης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσκάλεσε 214 βουλευτές οι οποίοι εκπροσωπούν όχι μόνο τις 10 χώρες που θεωρούνται έτοιμες γιά την ένταξή τους ( Εσθονία έξι, Κύπρος έξι, Ουγγαρία 22, Λετονία οκτώ, Ληθουανία 12, Μάλτα έξι, Πολωνία 50, Σλοβακία 13, Σλοβενία επτά και Τσεχία 22 ) αλλά και τη Βουλγαρία (17) και τη Ρουμανία (33), που ευελπιστούν γιά μία ένταξη το 2007 και ακόμα την Τουρκία (12), παρά το ότι δεν έχει ακόμα «καθεστώς» υπό ένταξη χώρας.

Οι Τούρκοι βουλευτές δεν προσήλθαν στο Στρασβούργο επειδή δεν συνήλθε ακόμα σε σώμα η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Ο αριθμός των προσκεκλημένων βουλευτών ισοδυναμεί με τον προβλεπόμενο από τη Συνθήκη της Νίκαιας. Αυτοί οι «ευρωβουλευτές της μιάς μέρας» διάλεξαν μαζικά για τον καταμερισμό τους στο ημικύκλιο, τις δύο μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (δεξιά).

Ετσι με τους 626 ευρωβουλευτές που εξελέγησαν τον Ιούνιο του 1999, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λειτούργησε σήμερα όπως θα λειτουργήσει σε γενικές γραμμές το 2004, με την προσθήκη των διερμηνέων γιά όλες τις επίσημες γλώσσες των προσκεκλημένων χωρών.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ