Πολιτιστικά
Τρίτη, 10 Αυγούστου 2010 12:12

«Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση» στο Μουσείο της ¶νδρου

Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή διοργανώνει φέτος, σε συνεργασία με το Νoguchi Museum της Νέας Υόρκης, για πρώτη φορά στην χώρα μας, έκθεση-αφιέρωμα στον σημαντικό αμερικανοϊάπωνα καλλιτέχνη Isamu Noguchi.

Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή διοργανώνει φέτος, σε συνεργασία με το Νoguchi Museum της Νέας Υόρκης, για πρώτη φορά στην χώρα μας, έκθεση-αφιέρωμα στον σημαντικό αμερικανοϊάπωνα καλλιτέχνη Isamu Noguchi.

Η έκθεση με τίτλο «Isamu Noguchi: Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση» πραγματοποιείται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην ¶νδρο, θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010 και περιλαμβάνει 76 εκθέματα, εκ των οποίων 42 γλυπτά, 34 σχέδια και προσχέδια, και, επιπλέον, αντικείμενα ντιζάιν και σειρά φωτογραφιών από σκηνικά για παραστάσεις και δημόσια έργα που πραγματοποιήθηκαν σε δικά του σχέδια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ιαπωνία και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Λίγα λόγια για τον Isamu Noguchi

Η θεματική της έκθεσης εξερευνά ουσιαστικά την μεταιχμιακή οπτική του Isamu Noguchi μεταξύ Ανατολής και Δύσης, λόγω της διπλής αμερικανοϊαπωνικής του καταγωγής, τον τρόπο δηλαδή που αξιοποιεί δημιουργικά στο έργο του ταυτόχρονα στοιχεία από τον συναισθηματισμό της Ανατολής και τον ορθολογισμό της Δύσης ή αλλιώς, τον «κανόνα» της Δύσης και την «συγκίνηση» της Ανατολής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κύριος Κυριάκος Κουτσομάλλης, Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και προσθέτει: «Ανάμεσα στον συναισθηματισμό της Ανατολής και τον ορθολογισμό της Δύσης, ο Ιsamu Noguchi ενσάρκωσε στην τέχνη το όραμα του ήρεμου κάλλους, ενώ την ίδια στιγμή επιχείρησε ανατροπές που έφεραν την τέχνη στον κοινωνικό χώρο».

Στη γλυπτική, η διπλή καταγωγή του Noguchi εκφράστηκε με τον δημιουργικό συνδυασμό ετερόκλητων στοιχείων που “παντρεύουν” τους δύο πολιτισμούς. Εκτός από την αφαίρεση του Brancusi και την αρχαία ελληνική γλυπτική, ο Noguchi επηρεάστηκε εξίσου από τον βιομορφισμό των σουρεαλιστών και την ανατολική καλλιγραφία. Παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες από διαφορετικές «σχολές» και μέσα, δεν προσχώρησε ποτέ σε κάποιο συγκεκριμένο καλλιτεχνικό κίνημα.

Στη διάρκεια της μακράς πορείας του απεικόνισε το σύγχρονο με την καθαρότητα, την λιτότητα και την απλότητα του αρχαϊσμού, ανάπλασε τοπία, κήπους, παιδότοπους και χώρους αναψυχής σε διάφορες χώρες της Ασίας και της Αμερικής και σκηνογράφησε παραστάσεις μοντέρνου χορού, με συνεργάτες μερικούς από τους σημαντικότερους χορογράφους, όπως η Martha Graham, με την οποία είχαν μακροχρόνια συνεργασία, ενώ τα πρωτοποριακά αντικείμενα που σχεδίασε επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό το σύγχρονο ντιζάιν.

Η έκθεση όπως κάθε χρόνο, θα συνοδεύεται από πολυτελή έκδοση, η οποία θα κυκλοφορήσει από γνωστό ευρωπαϊκό εκδοτικό οίκο στα ελληνικά και τα αγγλικά και θα περιλαμβάνει εισαγωγικά κείμενα του κύριου Κυριάκου Κουτσομάλλη, Διευθυντή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και της κυρίας Jenny Dixon, Διευθύντριας του Ιδρύματος Isamu Noguchi, κείμενα από τον Ν. Π. Παΐσιο και τον ελληνοαμερικανό καλλιτέχνη Στήβεν Αντωνάκο, καθώς και θεματικές επιστημονικές αναλύσεις από τους διακεκριμένους ιστορικούς τέχνης Bonnie Rychlak, επιμελήτρια του Μουσείου Isamu Noguchi και Karin Higa, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Καλλιτεχνικής Επιμέλειας στο Εθνικό Αμερικανοϊαπωνικό Μουσείο του Λος ¶ντζελες.

Στις συμπληρωματικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν και φέτος στα πλαίσια της έκθεσης, όπως το δείπνο για τους επίσημους προσκεκλημένους και το στρογγυλό τραπέζι με ομιλητές εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και συντονίστρια την Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Ευρώπης κυρία Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, θα προστεθούν αυτό το καλοκαίρι εξειδικευμένα θερινά θεματικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά, που θα παρουσιάσουν στο κοινό ενδιαφέρουσες ιαπωνικές τεχνικές από τις οποίες εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης για το έργο του, όπως το netsuke, το sumi-e και η τεχνική της χαρτοδιπλωτικής (origami). Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη των πρεσβειών των Η.Π.Α. και της Ιαπωνίας.

Πληροφορίες: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην ¶νδρο έως 26 Σεπτεμβρίου, www.moca-andros.gr