Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από την αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, ιδιαίτερα στο χώρο της εκπαίδευσης και των Ενόπλων Δυνάμεων, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από την αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, ιδιαίτερα στο χώρο της εκπαίδευσης και των Ενόπλων Δυνάμεων, διαβεβαίωσε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ο αριθμός των εκπαιδευτικών που υπέβαλαν φέτος αιτήσεις συνταξιοδότησης είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με πέρυσι, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με τη μείωση κατά 50% των μόνιμων διορισμών, προκαλεί ανησυχία για χιλιάδες κενά στα σχολεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 13 Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε, ο αριθμός των δασκάλων και καθηγητών που κατέθεσαν αίτημα συνταξιοδότησης μέχρι την Τρίτη 10/8, τελευταία μέρα υποβολής, ανέρχεται συνολικά σε 11.466. Οι αιτήσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση αγγίζουν τις 3.930, ενώ υψηλότερος είναι ο αριθμός στη Δευτεροβάθμια, όπου οι αιτήσεις φτάνουν τις 7.536.
Το υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να απαντήσει στο διαφαινόμενο πρόβλημα με περιστολή αποσπάσεων και μετατάξεις.
«Τα κενά θα καλυφθούν με τη δραστική περικοπή των αποσπάσεων, την ουσιαστική αποτύπωση των κενών, τη δυνατότητα μετακινήσεων εκεί όπου έχουμε υπεραριθμίες και με την τοποθέτηση είτε με τους διορισμούς είτε με τις αναπληρώσεις. Φέτος έχουμε κάνει σοβαρή προσπάθεια αποτύπωσης των κενών και διάταξης των εκπαιδευτικών μας δυνάμεων, με τρόπο ορθολογικό. Η εξίσωση αυτή είναι δύσκολη, ευελπιστώ ότι θα πάμε καλά το Σεπτέμβρη, παρά τις δυσμενείς συνθήκες και παρά το γεγονός ότι πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν ζητήσει να συνταξιοδοτηθούν», σημείωσε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Υπάρχει πρόβλεψη για προσλήψεις, έστω και περιορισμένες λόγω της δύσκολης συγκυρίας, υπάρχει εξορθολογισμός, υπογράμμισε από την πλευρά του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αύξηση των διορισμών ζητούν ΟΛΜΕ - ΔΟΕ
Για εκρηκτικές συνθήκες στην εκπαιδευτική διαδικασία του δημόσιου σχολείου την επόμενη σχολική χρονιά έκανε λόγο από την πλευρά της η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).
«Ο σχεδόν τριπλάσιος αριθμός εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτούνται, κάτω από την πίεση των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών μέτρων κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ σε συνδυασμό με τον χαμηλότερο αριθμό διορισμών εκπαιδευτικών της τελευταίας 15ετίας -1.425 στη Δευτεροβάθμια- θα δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες», προειδοποιεί σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΟΛΜΕ τα κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αναμένεται να ξεπεράσουν τις 11.000 θέσεις, ενώ ανάλογα δυσοίωνες προβλέψεις κάνει και η ΔΟΕ Αμφότερες οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ζητούν αύξηση των διορισμών εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
«Απαιτείται άμεσα ο επιπλέον διορισμός τουλάχιστον ίσου αριθμού μόνιμων εκπαιδευτικών -πάνω από 6.000, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν», αναφέρει η ΟΛΜΕ, προσθέτοντας ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.
Όπως σημειώνει εξάλλου σε ανακοίνωσή της και η ΔΟΕ, «ο αριθμός των μόνιμων διορισμών που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες -1.400 συνολικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση- δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των συνταξιοδοτήσεων, πολύ δε περισσότερο για τη στήριξη νέων θεσμών, όπως το ολοήμερο σχολείο».
Kύμα φυγής και στις Ένοπλες Δυνάμεις
Ανάλογη εικόνα και στις Ένοπλες Δυνάμεις όπου οι αιτήσεις αποστρατείας εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες φέτος, την ώρα που συνολικά στο Δημόσιο υπολογίζεται ότι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης είναι τριπλάσιες σε σχέση με πέρυσι.
Εφόσον υπάρχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεν θα θιγεί κανείς, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο κ. Πεταλωτής, επισημαίνοντας παράλληλα πως υπάρχει καιρός για να ανακληθούν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η υφυπουργός Παιδείας η οποία υπενθύμισε στους εκπαιδευτικούς «ότι έχουν μέχρι τις 16 του Αυγούστου τη δυνατότητα, αν το θέλουν και όποιοι το θέλουν, να παραιτηθούν από αυτή την αίτηση συνταξιοδότησης».
«Σεβόμαστε το δικαίωμα του κάθε πολίτη να συνταξιοδοτείται, εφόσον έχει δικαίωμα, όποτε θέλει. Απλώς θυμίζω ότι όσοι έχουν κατοχυρώσει τα δικαιώματά τους δεν χάνουν. Αντίθετα κάποιοι από αυτούς θα χάσουν μέρος σύνταξης, γιατί θα λάβουν μερική σύνταξη, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα αν μείνουν να έχουν πλήρη. Αυτό είναι στη διάθεση των εκπαιδευτικών. Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας με αυτά τα στοιχεία που έχουμε και έχουμε βάλει στόχο να πετύχουμε το αυτονόητο στις πιο δύσκολες συνθήκες που είχε μέχρι σήμερα η εκπαίδευση στην Ελλάδα», συμπλήρωσε η κ. Χριστοφιλοπούλου.
ΚΚΕ: Κρύβουν με τεχνάσματα τα μεγάλα κενά
Η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει με τεχνάσματα τα μεγάλα κενά που θα εμφανιστούν με βεβαιότητα στις σχολικές μονάδες τη νέα σχολική χρονιά, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει: «Αυτά θα είναι κυρίως αποτέλεσμα του νόμου για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών και του πετάγματος στο καιάδα της ανεργίας των αναπληρωτών και των συμβασιούχων εκπαιδευτικών και όχι μόνο εξ αιτίας των μαζικών αποχωρήσεων - συνταξιοδοτήσεων των εκπαιδευτικών που είναι συνέπεια του αντιασφαλιστικού της εγκλήματος».
Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «τα προβλήματα στο σχολείο και γενικότερα στο χώρο της εκπαίδευσης που θα εμφανιστούν θα είναι εκρηκτικά γιατί η κυβέρνηση με σχεδιασμένο τρόπο προωθεί το σχολείο της αγοράς και στη δομή και στο περιεχόμενο, την εκπαίδευση δηλαδή που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις και η στρατηγική του ευρωενωσιακού κεφαλαίου».