Κόσμος
Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010 10:32

Ποινή 14ετούς κάθειρξης σε πρώην μάγειρα του Μπιν Λάντεν

Σε 14 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε από στρατοδικείο στο Γκουαντάναμο ο Σουδανός Ιμπραχίμ αλ-Κόσι, πρώην μάγειρας του Οσάμα μπιν Λάντεν. Ήταν η πρώτη δίκη από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να επαναληφθούν τα έκτακτα στρατοδικεία του Γκουαντάναμο.

Σε 14 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε από στρατοδικείο στο Γκουαντάναμο ο Σουδανός Ιμπραχίμ αλ-Κόσι, πρώην μάγειρας του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ήταν η πρώτη δίκη από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να επαναληφθούν τα έκτακτα στρατοδικεία του Γκουαντάναμο.

Ο αλ-Κόσι, ο οποίος κρατείται για περισσότερα από οχτώ χρόνια στο Γκουαντάναμο, είχε παραδεχθεί στις αρχές Ιουλίου την ενοχή του για υλική υποστήριξη στην τρομοκρατία.

Τα οχτώμισυ χρόνια που ο αλ-Κόσι κρατείτο στο Γκουαντάναμο δε συνυπολογίζονται στην ποινή του.

Με δεδομένο ότι ο αλ-Κόσι κατέληξε σε συμφωνία άγνωστου περιεχομένου με την αμερικανική κυβέρνηση για να ομολογήσει την ενοχή του, δεν είναι γνωστό ποιά θα είναι η πραγματική διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή.

Ο 50χρονος αλ-Κόσι έφυγε από το Σουδάν το 1996 για να εργαστεί ως μάγειρας και κάποιες φορές ως οδηγός του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο