Πρόωρη χαρακτήρισε την αποχώρηση, μέχρι τα τέλη του 2011, των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ιρακινού στρατού, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να παραμείνουν στη χώρα μέχρι το 2020. Ο Ιούλιος ήταν ο πλέον αιματηρός μήνας από το 2008.
Πρόωρη χαρακτήρισε την αποχώρηση, μέχρι τα τέλη του 2011, των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ιρακινού στρατού Μπαμπακέρ Ζεμπάρι.
Όπως είπε, ο ιρακινός στρατός ενδέχεται να μην είναι έτοιμος να αναλάβει τον έλεγχο της ασφάλειας της χώρας μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.
Περίπου 64.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Ιράκ, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει ότι η αποχώρησή τους πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο, που προβλέπει ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011.
«Σε αυτό το σημείο, η απόσυρση (των αμερικανικών δυνάμεων) πάει καλά, επειδή βρίσκονται ακόμα εδώ, αλλά το πρόβλημα θα αρχίσει μετά το 2011», δήλωσε ο Ζεμπάρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαγδάτη.
«Οι πολιτικοί πρέπει να βρουν άλλο τρόπο να αναπληρώσουν το κενό μετά το 2011… Αν με ρωτούσαν για την αποχώρηση, θα έλεγα στους πολιτικούς: ο αμερικανικός στρατός πρέπει να παραμείνει μέχρι ο ιρακινός στρατός να είναι τελείως έτοιμος το 2020».
Η βία στο Ιράκ έχει υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ωστόσο τον Ιούλιο ο αριθμός των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους αυξήθηκε σημαντικά και ήταν ο πλέον αιματηρός μήνας από το 2008.
Χθες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς απέδωσε το κύμα βίας στο Ραμαζάνι, υποστηρίζοντας ότι έχει και στο παρελθόν χαρακτηριστεί από αύξηση της βίας.