Πολιτική
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2002 07:18

Κυπριακό : Επίσημο «ναι» από τον Γλαύκο Κληρίδη-Καθυστερεί η τουρκοκυπριακή πλευρά

Την ανησυχία του για τη μη τήρηση των προθεσμιών του σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού, εξέφρασε χθες ο Κόφι Ανάν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι περαιτέρω καθυστέρηση θα κατέληγε στην εξάλειψη της ευκαιρίας που παρουσιάστηκε.

Σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σημειώνει τη θετική απάντηση Κληρίδη για διαπραγματεύσεις και τονίζει : «Γνωρίζουμε ότι ο κ. Ντενκτάς παραμένει νοσηλευόμενος στη Ν. Υόρκη, αλλά πρέπει να βρεθεί το ταχύτερο τρόπος για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων».

Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, τόνισε πως η Ελλάδα συμφωνεί και στηρίζει ενεργά την απόφαση της Κύπρου, να αποδεχτεί το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης. «Από τις επαφές μου με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκύπτει ότι παρά τις επί μέρους επιφυλάξεις, υπάρχει ισχυρή θέληση, ισχυρή και ανεπηρέαστη από σκοπιμότητες και κομματικά συμφέροντα», είπε ο κ. Σημίτης, προσθέτοντας ότι αυτό δείχνει πως η Ελλάδα μπορεί και θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η ένταξη της Κύπρου θα προχωρήσει ανεξάρτητα από την επίλυση του προβλήματος. Στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η διαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν από ελληνικής πλευράς, θα εστιαστεί στο θέμα των εποίκων και στο μοντέλο διακυβέρνησης.

Η Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με τον Κώστα Σημίτη εκτίμησε ότι το όλο σκηνικό των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων συντελείται με «ένα πιστόλι στον κρόταφο» των εμπλεκομένων, με «ένα πιστόλι στον κρόταφο της Κύπρου».

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι ο Συνασπισμός στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία της κυπριακής κυβέρνησης.

Χθες κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι ο νικητής των τουρκικών εκλογών έδειξε καλή θέληση, αλλά κράτησε στάση αναμονής χωρίς να δώσει σαφείς απαντήσεις.

Ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Ντερβίς Σερόγλου δήλωσε χθες ότι η απάντηση της τουρκοκυπριακής πλευράς στον Κόφι Ανάν για το σχέδιο, θα δοθεί σε 10 ημέρες, προσθέτοντας ότι θα είναι λάθος να διεξαχθούν συνομιλίες στη βάση αυτού του σχεδίου.

Την επιθυμία της νέας τουρκικής κυβέρνησης να προωθήσει την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ. Τη βούλησή τους να υπάρξει συμφωνία για το Κυπριακό, με βάση το σχέδιο Ανάν μέχρι τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, εξέφρασαν χθες οι 15 υπουργοί Εξωτερικών, που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες.