Κόσμος
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2002 07:59

Θρίαμβος Τζωρτζ Μπους για την ασφάλεια της πατρίδας

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε σήμερα το πρόγραμμα του Μπους για τη δημιουργία του υπερυπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας που θα εξασφαλίζει την προστασία από επιθέσεις ανάλογες εκείνων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος που βρίσκεται στην Πράγα για να παραστεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε την ευνοϊκή ψηφοφορία ως «ένα ιστορικό και τολμηρό βήμα προόδου για την προστασία των Αμερικανών», το οποίο «βοηθά τη χώρα μας να αντιμετωπίσει τις νέες απειλές της τρομοκρατίας στον 21ό αιώνα».

Υπενθυμίζοντας πως η δημιουργία του υπουργείου αυτού θα αποτελέσει τη «μεγαλύτερη αναδιοργάνωση της αμερικανικής κυβέρνησης από τη δεκαετία του '40», ο Μπους τόνισε πως «αυτό θα απαιτήσει χρόνο». «Ομως γνωρίζω πως θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση όλοι μαζί», τόνισε ο Μπους, προσθέτοντας πως «είμαι εξαιρετικά χαρούμενος με την ιδέα ότι θα υπογράψω έναν τόσο σημαντικό νόμο».

Με ετήσιο προϋπολογισμό 38 δισ. δολαρίων, αφ' ής στιγμής τεθεί σε λειτουργία, το νέο υπερυπουργείο θα απορροφήσει 170.000 υπαλλήλλους, που σήμερα απασχολούνται σε 22 διαφορετικά υπουργεία και υπηρεσίες, όπως η Ακτοφυλακή, τα Τελωνεία, οι Υπηρεσίες Μετανάστευσης, και η νέα Υπηρεσία Ασφάλειας Αερομεταφορών.