Πολιτική
Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2010 15:00

Επίσημη επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και το Μεσανατολικό αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που έχουν αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπ. Νετανιάχου.

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και το Μεσανατολικό αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που έχουν αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπ. Νετανιάχου.

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός έχει ήδη πραγματοποιήσει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και με το γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

Τον Νετανιάχου, που πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα –την πρώτη ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα, υποδέχθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας Ελευθέριος Βενιζέλος, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης.

Το βράδυ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ακρόπολη και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε δείπνο, που θα του παραθέσει ο κ. Παπανδρέου.

Αύριο Τρίτη, ο κ. Νετανιάχου θα συναντηθεί στις 9.00 με τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τον Πρωθυπουργό θα επισκεφθεί τον Πόρο.

Αντιδρά η Αριστερά - Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας το απόγευμα

Πάντως ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθενται στην η επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την επίσκεψη, καλώντας και τον ελληνικό λαό να κάνει το ίδιο, καταδικάζοντας «την υποστήριξη που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στον επιθετικό - ιμπεριαλιστικό ρόλο του Ισραήλ κατά των λαών της Μέσης Ανατολής».

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες καθώς, συνεχίζοντας τη πολιτική της ΝΔ, όχι μόνο στηρίζει πολιτικά αλλά αναπτύσσει τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ με κοινά γυμνάσια, συμφωνίες» προσθέτει στη σχετική του ανακοίνωση.

Καταλήγοντας, καλεί σε συμμετοχή στη διαδήλωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ και η ΕΕΔΥΕ τη Δευτέρα στις 7:30μμ στο Πολεμικό Μουσείο και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς την Ισραηλινή πρεσβεία.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας χαρακτήρισε ανεπιθύμητο στην Ελλάδα τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό.

Όπως ανέφερε, η ξαφνική επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Αθήνα μες στον Αύγουστο γεννά εύλογες ανησυχίες, καθώς «το Ισραήλ βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση διπλωματικής απομόνωσης, ιδίως έπειτα από την εγκληματική επίθεση σε διεθνή ύδατα εναντίον των πλοίων της διεθνούς αποστολής που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και τη δολοφονία αμάχων που επέβαιναν στα πλοία».

Πρόσθεσε πως «οι ιδιαίτερες σχέσεις που πάει να αναπτύξει η ελληνική κυβέρνηση με μια χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τρεις γείτονές της (τη Συρία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη), κατέχει εδάφη τους, κατέχει παράνομα πυρηνικά όπλα και απειλεί με πόλεμο μια άλλη χώρα (το Ιράν), απειλούν να εμπλέξουν την Ελλάδα σε επικίνδυνες περιπέτειες και να την απομονώσουν διπλωματικά. Ιδιαίτερα οι στρατιωτικές διευκολύνσεις, που ήδη παρέχει προς το Ισραήλ και ενδέχεται να τις διευρύνει, στρέφονται καταφανώς εναντίον άλλων χωρών, με τις οποίες η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να διατηρεί καλές σχέσεις».

Από την πλευρά του πάντως ο ΛΑΟΣ εμφανίστηκε θετικός στην ανάπτυξη διμερών σχέσεων με το Ισραήλ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει τα ακόλουθα:

Οι λεπτές ισορροπίες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, δεν μπορούν να εκβιάζονται και να υπαγορεύονται από ακραία στοιχεία με στείρες αγκυλώσεις.

Ο διαχρονικός προσανατολισμός της Ελλάδος με τον Αραβικό κόσμο δεν απαγορεύει την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με το Ισραήλ, ιδίως μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.

Η κυβέρνηση πρέπει να αφουγκραστεί τις νέες διόδους που της προσφέρονται και να διορθωθούν παραλήψεις του παρελθόντος.